Kukbuk
Kukbuk
Gołąbki z bigosem, ziemniakami i sosem pieczeniowym, Winiary, przepis Tomek Zielke

Gołąbki z bigosem, ziemniakami i sosem pieczeniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 MIN
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
FARSZ:
suszona śliwka
6 sztuk
suszony borowik
4 sztuki
cebula
1 sztuka
oliwa
do smażenia
kiełbasa myśiwska
1 sztuka
kiszona kapusta
500 g
kapusta włoska
400 g
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
2 sztuki
kminek mielony
1/2 łyżeczki
ziemniaki
400 g
sól
do gotowania i do smaku
masło
2 łyżki
mielony czarny pieprz
do smaku
SOS PIECZENIOWY:
Sos pieczeniowy Jasny Winiary
2 oakowania
DO PODANIA:
zewnętrzne liście kapusty włoskiej
8 dużych sztuk

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Śliwki i grzyby moczymy w gorącej wodzie, po czym kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i smażymy na oliwie na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, grzyby, śliwki, poszatkowaną kapustę kiszoną i włoską, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Smażymy chwilę, przykrywamy i dusimy około 45 minut. Usuwamy ziele angielskie i liść laurowy.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i rozkładamy na płaskiej powierzchni, by mogły swobodnie parować. Ziemniaki mieszamy z bigosem, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Studzimy.

krok 3

Z zewnętrznych liści kapusty włoskiej wycinamy twardy środek (otrzymamy w ten sposób 16 części). Blanszujemy je przez minutę w osolonej wodzie. Na desce rozkładamy folię spożywczą. Kładziemy na niej liść kapusty, nakładamy farsz, po czym zwijamy w kulkę, pomagając sobie folią. Ściskamy koniec folii, by gołąbki dobrze się trzymały. Odstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki.

krok 4

Przed podaniem odwijamy gołąbki z folii i podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Sos pieczeniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy z gołąbkami.

Logo WINIARY

Przepis powstał we współpracy z WINIARY

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk