Bułki zapiekane z sosem bolońskim
- bułki do burgerów
- 4 styki
- sos boloński
- 12 łyżek
- ser emilgrana
- 100 g
- rukola
- garść
- pesto pitruszkowe
- 100 ml
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Przecinamy bułki poziomo na ⅓ wysokości, tak by ściąć cienki czubek. Z dolnej części bułek wyjmujemy miąższ, aby utworzyć ze skórki głębokie naczynia. Napełniamy je sosem bolońskim.
krok 2
Wstawiamy bułki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20-25 minut, aż pieczywo się zarumieni, a sos zagrzeje. Bułki podajemy gorące, posypane serem, rukolą, polane zielonym pesto pietruszkowym.
TIP
Aby miąższ wyjęty z bułki się nie zmarnował, można go ususzyć i zemleć na bułkę tartą lub porwać na kawałeczki, zwilżyć oliwą, posypać solą, oregano i chili, a później usmażyć na suchej patelni. Tak przygotowane grzanki sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub zupy kremu.
TIP 2
Bułki zapiekane z sosem bolońskim można przygotować w wersji wegetariańskiej. Wówczas potrzebne będą pieczarki, cebula, masło, śmietana, natka pietruszki i koper. Pokrojone grzyby dusimy z posiekaną cebulą na maśle, dodajemy kilka łyżek śmietany, posiekaną natkę pietruszki i koper. Gotujemy, aż odparuje. Przygotowany sos nakładamy do bułek i zapiekamy pod serem. W tej wersji możemy również użyć grzybów z sosu grzybowego z pastą truflową.
Więcej podobnych przepisów:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.