Białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą
- białe szparagi
- 1/2 kg
- cukier
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- śmietana kremowa
- 200 ml
- gorgonzola
- 150 g
- brandy
- 20 ml
- orzechy laskowe
- 50 g
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
krok 1
Szparagi płuczemy i dokładnie obieramy – zostawiamy około 2 centymetrów nieobranego, poniżej główki. Odcinamy końcówki i wraz z obierkami gotujemy minimum 30 minut w garnku z posłodzoną wodą. Obierki odcedzamy i usuwamy, a wody używamy do gotowania szparagów. Wkładamy szparagi do wrzącego wywaru, solimy i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, gdy są lekko sprężyste.
krok 2
W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy gorgonzolę i brandy, podgrzewamy, dobrze mieszając trzepaczką (rózgą). Orzechy laskowe rozsypujemy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Prażymy przez 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i ocieramy ze skórki w ściereczce kuchennej. Uprażone i obrane orzechy rozgniatamy lekko, na połówki i ćwiartki, i mieszamy z sosem (możemy przygotować go zawczasu i trzymać w lodówce).
krok 3
Przed podaniem układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, zapiekamy przez 15 minut, aż się zrumienią.
TIP 1
Sos śmietankowy z gorgonzolą po ostudzeniu (a przed dodaniem orzechów laskowych) można ubić mikserem. Uzyskamy puszysty mus, który można podać na zimno do pieczywa albo do grillowanego steka.
TIP 2
Nie wylewamy wywaru z gotowania szparagów! Ma intensywnie szparagowy smak – można go wypić jako herbatkę (dobra na nerki) albo użyć do przygotowania zupy szparagowej.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.
Sprawdź również:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.