Bao na szybko
- marchewka
- 2 sztuki
- ocet ryżowy
- 50 ml
- woda
- 100 ml
- cukier
- 3-4 łyżki
- korzeń imbiru
- 2 cm
- chili
- szczypta
- gotowe bułeczki do gotowania na parze (pyzy na parze)
- 6 sztuk
- sałata
- 1 główka
- świeża kolendra
- ½ pęczka
- szynka pieczona w miodzie
- 6 plasterków
- salsa mayo chipotle
- 6 łyżeczek
- majonez szczypiorkowy
- 6 łyżeczek
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Marchew kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy składniki marynaty (ocet, wodę, cukier, starty imbir i chili) i zanurzamy w niej marchew – im dłużej się marynuje, tym mocniejszy ma smak.
krok 2
Bułeczki nacinamy i układamy na sicie nad garnkiem z wrzącą wodą, by zagrzały się na parze. Sałatę myjemy i osuszamy, kolendrę siekamy, szynkę kroimy w plastry.
krok 3
Gorące bułeczki smarujemy salsą mayo chipotle, nadziewamy sałatą, szynką, marchewką i kolendrą, dekorujemy majonezem szczypiorkowym i podajemy.
Sprawdź podobne przepisy:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.