Kukbuk
Kukbuk

Babà au rum - włoska baba z rumem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka tortowa
300 g
sól
5 g
cukier
30 g
świeże drożdże
16 g
masło
80 g
jajko „zerówka” (rozmiar M — to ma znaczenie)
5 sztuk
Syrop:
woda
1 litr
cukier
350 g
skórka z jednej pomarańczy
skórka z jednej cytryny
rum
200 ml

Przepis i zdjęcie: Bartek Kieżun

Stylizacja: Przemek Krupski

Krok 1

Mąkę, sól i cukier mieszamy w dzieży. Dodajemy pokruszone drożdże i miękkie masło posiekane w drobną kostkę. Wbijamy 2 jajka i zaczynamy mikserem planetarnym wyrabiać ciasto. Kiedy składniki połączą się w jednorodną masę, wbijamy kolejne jajko. Po mniej więcej pięciu minutach dodajemy kolejne, a potem kolejne. W efekcie powinno powstać jednorodne, ale dość luźne ciasto, które powinniśmy wyrabiać przez około 10 minut.

Odstawiamy je do wyrastania na godzinę.

Krok 2

Kubeczki występujące w roli foremek smarujemy grubo oliwą. Do środka wkładamy nieco ciasta — nie więcej niż pół kubeczka. I znów odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie i przekroczy krawędzie naczynia, wstawiamy foremki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Krok 3

Zagotowujemy wodę z cukrem oraz ze ściętymi cienko skórkami cytrusów. Na koniec wlewamy rum, przykrywamy garnek i wyłączamy gaz.

Krok 4

Kiedy baby zrobią się złote, wyciągamy je z piekarnika i rozrywamy delikatnie kubki, tak by ciasto mogło się studzić poza foremką, najlepiej na kratce. 

Krok 5

Przestudzone baby zanurzamy w gorącym rumowym syropie. Powinny solidnie napęcznieć. Podajemy, z czym chcemy: albo z kremem, albo z bitą śmietaną, albo z owocami, pamiętając jednak, że przed położeniem ciastka na talerz trzeba je niecoodcisnąć z syropu. Bez obaw: wróci do pierwotnego kształtu.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Neapol łakomym okiem".

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk