Kukbuk
Kukbuk

Braciole - zrazy wołowe we włoskim stylu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Roladki:
wołowina na zrazy
500 g
czerwone wino
100 ml
pecorino romano
50 g
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Sos:
cebula
2 sztuki
czosnek
4 ząbki
oliwa extra vergine
natka pietruszki
1 łyżka
passata pomidorowa
700 ml
garść rodzynek
garść orzeszków piniowych
sól
pieprz
Dodatkowo:
bulion wołowy do podlewania
200 ml

Przepis i zdjęcie: Bartek Kieżun

Stylizacja: Przemek Krupski

Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Szklimy na dużej ilości oliwy w rondlu o grubym dnie. Kiedy cebula zacznie się rumienić, wlewamy 10 ml czerwonego wina, a kiedy odparuje, dodajemy passatę z pomidorów i odrobinę posiekanej pietruszki. Zagotowujemy, doprawiamy nieco solą i pieprzem. 

Krok 2

Wołowinę dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozbijamy na zrazy. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Posypujemy nim każdy kawałek mięsa. Solimy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy nieco natki pietruszki. Zwijamy roladki i przekłuwamy je wykałaczką.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki. Kiedy się zamkną, wlewamy na patelnię pozostałe wino, a gdy zawrze, przekładamy całość do sosu pomidorowego przygotowanego wcześniej. Dusimy mięso do miękkości, w razie potrzeby podlewając je bulionem wołowym, winem albo (jak już inaczej się nie da) wodą. Kwadrans przed końcem gotowania dorzucamy rodzynki i orzeszki.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Neapol łakomym okiem".

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk