Krótka historia gorgonzoli
Kieliszek wina i kanapka z gorgonzolą – to jeden z posiłków, które zjadł Leopold Bloom podczas spaceru po Dublinie. Jak się okazuje, nie tylko bohater „Ulissesa” Jamesa Joyce’a uwielbiał ten ser.
O tym, jak powstał ten ser, krążą legendy. Pochodząca z Lombardii gorgonzola zaskakuje na każdym kroku – należy do najzdrowszych i lekkostrawnych serów. Z jej charakterystycznym słodszym lub lekko pikantnym smakiem współgra oryginalny wygląd – widoczne na krążkach żyłki pracującej pleśni. Poznajcie tajemnice gorgonzoli!
Kieliszek wina i kanapka z gorgonzolą – to jeden z posiłków, które zjadł Leopold Bloom podczas spaceru po Dublinie. Jak się okazuje, nie tylko bohater „Ulissesa” Jamesa Joyce’a uwielbiał ten ser.
Gorgonzola to ser o ciekawej proweniencji i mocnych więzach rodzinnych. Gdzie powstała, skąd wzięła nazwę i jak do dziś zaznacza swoją obecność w ojczystych stronach?
Nie każdy przepada za jej smakiem, ale podobno trzeba po prostu do niego dojrzeć. Wtedy gorgonzolę możemy dodawać niemal do każdej potrawy, pod warunkiem że zrobimy to umiejętnie!
Ten ser to gwiazda włoskiej kuchni – można go kochać albo podchodzić do niego z rezerwą, ale na pewno nie da się obok niego przejść obojętnie. Co charakteryzuje gorgonzolę i w jakich połączeniach najlepiej się odnajduje?
Wiele mówi się o jej walorach smakowych, ale mało kto wie, że gorgonzola to jeden ze zdrowszych i bardziej lekkostrawnych serów. Jakie bogactwo kryje w sobie ten kremowy przysmak?
Kieliszek wina i kanapka z gorgonzolą – to jeden z posiłków, które zjadł Leopold Bloom podczas spaceru po Dublinie. Jak się okazuje, nie tylko bohater „Ulissesa” Jamesa Joyce’a uwielbiał ten ser.
Gorgonzola to ser o ciekawej proweniencji i mocnych więzach rodzinnych. Gdzie powstała, skąd wzięła nazwę i jak do dziś zaznacza swoją obecność w ojczystych stronach?
Nie każdy przepada za jej smakiem, ale podobno trzeba po prostu do niego dojrzeć. Wtedy gorgonzolę możemy dodawać niemal do każdej potrawy, pod warunkiem że zrobimy to umiejętnie!
Ten ser to gwiazda włoskiej kuchni – można go kochać albo podchodzić do niego z rezerwą, ale na pewno nie da się obok niego przejść obojętnie. Co charakteryzuje gorgonzolę i w jakich połączeniach najlepiej się odnajduje?
Wiele mówi się o jej walorach smakowych, ale mało kto wie, że gorgonzola to jeden ze zdrowszych i bardziej lekkostrawnych serów. Jakie bogactwo kryje w sobie ten kremowy przysmak?
Cykl powstał we współpracy z gorgonzola.com i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.