Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź  nasze przepisy na najlepsze słodkie i wytrawne dania z serem gorgonzola

5 dań z włoskim serem gorgonzola DOP w roli głównej

Nie każdy przepada za jej smakiem, ale podobno trzeba po prostu do niego dojrzeć. Wtedy gorgonzolę możemy dodawać niemal do każdej potrawy, pod warunkiem że zrobimy to umiejętnie!

Tekst: Maja Wójcik

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gorgonzola to pełen umami włoski ser pleśniowy, którego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Doskonale sprawdza się w kuchni – zarówno w prostych, jak i bardziej wyszukanych daniach. Kremowość gorgonzoli zachęca do kulinarnych eksperymentów, a jej wyrazisty smak nadaje charakter towarzyszącym serowi składnikom. Gorgonzolę można też potraktować jako bazę potrawy i podawać w asyście rozmaitych dodatków, zarówno słodkich – na przykładfig, miodu czy owoców tropikalnych – jak i wytrawnych, takich jak orzechy, boczek albo pomidory. Poza tym świetnie się sprawdza jako wyjątkowe uzupełnienie dania; warto przygotować z niej wyrazisty sos, dip czy zupę. Zaskoczeniem może być to, że znakomicie odnajduje się w deserowych propozycjach, także w towarzystwie dodatków, z którymi w pierwszej chwili trudno byłoby ją połączyć. Gorgonzola z białą czekoladą i korzennymi ciasteczkami? Czemu nie! Oto pięć smakowitych przepisów, które mogą zmienić wasze spojrzenie na ten włoski ser!

Sprawdź nasz przepis na sałatkę z gorgonzolą i figami

Lekka sałatka ze świeżymi figami, z marakują i gorgonzolą DOP dolce

Ta propozycja śmiało może wystąpić na stole w charakterze dania głównego. Kremowa, delikatna gorgonzola idealnie komponuje się ze słodkimi figami i z marakują. Dzięki orzechom danie zaskakuje chrupkością, a za sprawą musztardy diżońskiej – odrobiną pikantności. Feeria smaków, kolorów i zapachów może zawrócić w głowie.

Sprawdź nasz przepis na sałatkę z figami i gorgonzolą DOP dolce >>

Wypróbuj naszego przepisu na krem z groszku i gorgonzoli

Krem z zielonego groszku z gorgonzolą DOP piccante i chrupiącym boczkiem

Kremy mają swoich zagorzałych zwolenników, którzy dowodzą, że są bardziej sycące niż zwykłe zupy, ale i przeciwników, których z kolei nuży monotonia smaku. W tym przypadku nie może być mowy o nudzie – zawadiacka w smaku gorgonzola do spółki z wyrazistym dymnym boczkiem dbają o niepowtarzalny charakter dania.

Wypróbuj przepis na krem z zielonego groszku z gorgonzolą DOP piccante i chrupiącym boczkiem >>

Wypróbuj naszego przepisu na kanapkę z gorgonzolą i boczkiem

Grillowana kanapka z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą DOP piccante 

Konkretna przekąska, nie tylko dla fanów kanapek. Delikatna, słodkawa dynia ma to do siebie, że lubi wyraziste dodatki. A cóż pasuje do niej lepiej niż pikantna odmiana gorgonzoli? Plus podsmażony boczek, który nadaje daniu wyjątkowy dymny posmak.

Przygotujcie grillowaną kanapkę z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą DOP piccante >>

Wypróbuj przepis na gnocchi w sosie z gorgonzoli

Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą DOP piccante i ze szpinakiem baby

Klasyczne włoskie kluseczki ziemniaczane są stworzone do sosów. Od zwykłego masła, przez śmietanowe wariacje, po grzybowe czy pomidorowe kompozycje – sprawdzą się w każdej smakowej kombinacji. W tym daniu łagodne mascarpone i śmietana nabiorą wyrazistości dzięki pikantnej gorgonzoli!

Wypróbujcie przepis na gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą DOP piccante i ze szpinakiem baby >>

Wypróbuj naszego przepisu na sernik z gorgonzolą

Kremowy sernik z białą czekoladą i gorgonzolą DOP dolce na korzennym spodzie 

Nawet u miłośników serów pleśniowych myśl o użyciu ich w deserze może wywołać nie lada zdziwienie. Mimo to warto otworzyć się na to nieoczywiste zestawienie. Zwłaszcza że w tym przypadku słodka odmiana gorgonzoli w towarzystwiebiałej czekolady nadaje sernikowi niezwykły charakter. Dorzućcie jeszcze korzenny spód, a zadowolenie gości gwarantowane!

Zobacz jak przygotować kremowy sernik z białą czekoladą i gorgonzoląą DOP dolce na korzennym spodzie >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk