Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj naszego przepisu na krem z groszku i gorgonzoli

Krem z zielonego groszku z gorgonzolą piccante i chrupiącym boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
ziemniak
1 sztuka
masło
15 g
bulion warzywny
1 l
mrożony zielony groszek
450 g + 50 g do podania
boczek wędzony
60 g
skórka z cytryny
z ½ sztuki
sól
szczypta
gorgonzola piccante
100 g + do podania
sos sojowy
20 ml
pieprz cayenne
do smaku
śmietana 30%
do podania
świeże zioła
do podania
grzanki
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Cebulę, czosnek i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie najpierw cebulę, po chwili czosnek i na koniec ziemniaka. Gdy warzywa zaczną się rumienić, zalewamy je bulionem warzywnym, przykrywamy i gotujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy do garnka mrożony groszek. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

krok 2

Na suchej i lekko rozgrzanej patelni smażymy boczek, aż będzie złocisty i chrupiący. Gotowy odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni (jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, wylewamy go, ale nie myjemy patelni, by pozostał smak wędzonki) podsmażamy 50 gramów mrożonego groszku. Gdy warzywo zmieni kolor na jasnozielony, na patelnię dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerzyk.

krok 3

Garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i przy użyciu blendera ręcznego miksujemy na gładki krem. Zupę ponownie wstawiamy na ogień, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem cayenne. Gdy zacznie się gotować, wyłączamy ogień. Krem nakładamy na talerze, polewamy słodką śmietanką, posypujemy pokruszonym boczkiem, smażonym groszkiem cytrynowym i świeżymi ziołami. Zupę podajemy z ciepłymi grzankami od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów z gorgonzolą znajdziecie w artykule: 5 dań z gorgonzolą DOP w roli głównej >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk