Kukbuk
Kukbuk
Historia sera gorgonzola. Skąd dokładni pochodzi ten pyszny, włoski ser? (fot. materiały prasowe)

Skąd pochodzi gorgonzola?

Gorgonzola to ser o ciekawej proweniencji i mocnych więzach rodzinnych. Gdzie powstała, skąd wzięła nazwę i jak do dziś zaznacza swoją obecność w ojczystych stronach?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: materiały prasowe

Opublikowano: 16 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Gorgonzola to jeden z 10 najpopularniejszych włoskich serów na świecie – a w kategorii serów wytwarzanych z mleka krowiego plasuje się w pierwszej trójce, zaraz po parmigiano reggiano i grana padano. Pytanie o to, skąd pochodzi, jest dość przewrotne, ser bowiem odziedziczył nazwę po lombardzkiej miejscowości Gorgonzola, którą, niejako w rewanżu, swoim wyjątkowym aromatem, oryginalnym smakiem i nietuzinkowym wyglądem, niemożliwym do pomylenia z niczym innym, rozsławił w każdym zakątku globu.

Lombardia – historia sera gorgonzola (fot. Violette Filippini / unsplash.com)

fot. Violette Filippini / unsplash.com

Lombardia – ojczyzna gorgonzoli

Gorgonzola może być obecnie produkowana zarówno w Lombardii, jak i Piemoncie, gdzie w ciągu wieków także zyskała ogromną popularność. Mimo że oba regiony wytwarzają ser z certyfikatem ochrony pochodzenia geograficznego DOP, to właśnie Lombardia jest uznawana za mleczarską ziemię matkę tego charakterystycznego pleśniowego przysmaku. Malowniczo usytuowana pomiędzy Szwajcarią a trzema rzekami – Padem na południu, Mincio na wschodzie i Ticino na zachodzie – jest jednocześnie najbogatszym i najlepiej rozwiniętym gospodarczo obszarem Włoch. Co więcej, to jeden z najbogatszych regionów Europy i świata! Kuchnia lombardzka, która ma korzenie w wielu kulturach, także jest jedną z ciekawszych – pochodzą z niej rozpoznawalne na całym świecie przysmaki, takie jak ossobuco, czyli popularna potrawa z giczy cielęcej, panettone, dobrze znana także w Polsce włoska wersja wysokiej babki tradycyjnie jedzonej podczas Bożego Narodzenia, kukurydziana polenta (choć oryginalnie wyrabiana z mąki kasztanowej) czy risotto alla milanese – kremowy, złoty ryż z dodatkiem szafranu (sekretem kuchni lombardzkiej jest zresztą obfite korzystanie z masła, które jest doskonałym przewodnikiem smaku). I oczywiście gorgonzola – jeden z najbardziej oryginalnych serów świata.

Lombardia to różnorodna kraina, pełna oryginalnych miast (ze stolicą w Mediolanie, który do tej pory rości sobie prawo do miana ojczyzny gorgonzoli)

Lombardia to różnorodna kraina, pełna oryginalnych miast (ze stolicą w Mediolanie, który do tej pory rości sobie prawo do miana ojczyzny gorgonzoli), a także pięknych i rozległych krajobrazów – na czele ze spektakularnym jeziorem Como i zapierającymi dech w piersiach łańcuchami górskimi, rozciągającymi się głównie w północnej części regionu. Jedna z najbardziej znanych dziś lombardzkich miejscowości, Gorgonzola, wpisuje się w rolnicze bogactwo regionu. Położona jest na obszarach od wieków związanych z przemysłem mleczarskim – dzięki tym tradycjom nieprzerwanie od stuleci wytwarza się tu charakterystyczne poprzecinane żyłkami pleśni krążki gorgonzoli. Nazwa miejscowości pochodzi podobno od imienia rzymskiej bogini zgody i harmonii Concordii, którą przedstawiano jako kobietę trzymającą w rękach róg obfitości i gałązkę oliwną.

Historia sera gorgonzola (fot. materiały prasowe)

Festiwal gorgonzoli

Rodowód tradycyjnego sera w jego rodzinnej miejscowości jest podkreślany co roku podczas Festiwalu Gorgonzoli, który odbywa się zawsze w drugi lub trzeci weekend września. Wydarzenie, nazwane po włosku Sagra Nazionale del Gorgonzola („sagra” oznacza festyn), to najlepsza okazja, by spróbować tego kremowego specjału. Na dwa wrześniowe dni główna ulica miasta, via Italia, i inne miejskie zaułki ożywają, aby uczcić swoją piękną mleczarską tradycję. Na licznych stoiskach serwuje się ser i świeżo upieczony chleb – najprostszy zestaw, dzięki któremu można się cieszyć oryginalnym, pikantnym smakiem gorgonzoli. Ale na tym nie koniec – uroczyste dni gorgonzoli to również okazja do spróbowania przeróżnych połączeń innych dań z tym serem. Odbywają się tu też pokazy serowarskie i sprzedaż lokalnego rękodzieła. Wszystko po to, aby podkreślić bogactwo regionu i jak najhuczniej celebrować to, co w nim najtrwalsze i niemożliwe do podrobienia – tak jak unikalny smak prawdziwej gorgonzoli.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk