Cykoria belgijska, endywia, puntarelle – ta niepozorna roślina ma niejedno oblicze i znakomicie pasuje do wielu różnorodnych dań. Choć w Polsce nie cieszy się wielką popularnością (najprawdopodobniej ze względu na delikatnie gorzki smak), we Włoszech jej liście dodaje się do mnóstwa tradycyjnych dań, od lekkich sałatek, przez focaccie, po chrupiące bruschetty. O rodzinnych przepisach na potrawy z cykorią opowiada nam włoska szefowa kuchni Cristina Catese!
– Kiedy byłam mała, odwiedzałam moich wujków na wsi w okresie żniw. Dorośli zbierali winogrona, a dzieci szukały dla siebie innego zajęcia. Pewnego razu wzięliśmy więc mały nóż i zaczęliśmy czyścić pobocze z roślin, które wyglądały na chwasty. Prędko wypełniliśmy nimi całą taczkę, a kiedy zauważył to mój wujek, pochwalił nas i powiedział, że przygotuje zebraną przez nas cykorię na patelni i zjemy ją na bruschetcie. Tak się dowiedziałam, jak wygląda cykoria! – wspomina Cristina.