Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze przepisy na dania z cykorii

Włoska szkoła gotowania: cykoria

Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!

Cristina Catese - warsztaty kulinarne (fot. materiały prasowe)

Tekst: Cristina Catese

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Filip Sadowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Cykoria belgijska, endywia, puntarelle – ta niepozorna roślina ma niejedno oblicze i znakomicie pasuje do wielu różnorodnych dań. Choć w Polsce nie cieszy się wielką popularnością (najprawdopodobniej ze względu na delikatnie gorzki smak), we Włoszech jej liście dodaje się do mnóstwa tradycyjnych dań, od lekkich sałatek, przez focaccie, po chrupiące bruschetty. O rodzinnych przepisach na potrawy z cykorią opowiada nam włoska szefowa kuchni Cristina Catese!

– Kiedy byłam mała, odwiedzałam moich wujków na wsi w okresie żniw. Dorośli zbierali winogrona, a dzieci szukały dla siebie innego zajęcia. Pewnego razu wzięliśmy więc mały nóż i zaczęliśmy czyścić pobocze z roślin, które wyglądały na chwasty. Prędko wypełniliśmy nimi całą taczkę, a kiedy zauważył to mój wujek, pochwalił nas i powiedział, że przygotuje zebraną przez nas cykorię na patelni i zjemy ją na bruschetcie. Tak się dowiedziałam, jak wygląda cykoria! – wspomina Cristina.

Cristina do dziś czule wspomina smak sałatki z cykorii katalońskiej, którą robiła jej babcia Maria

Cykoria to istotny składnik wielu dań kuchni włoskiej, szczególnie dużym uznaniem cieszy się w Lacjum. Warto nadmienić, że oprócz jej liści do gotowania używa się także młodych pędów cykorii katalońskiej, które określa się mianem puntarelle. To właśnie one są głównym składnikiem sałatki puntarelle alla romana, w której są także anchois, czosnek i dressing na bazie oliwy i octu. Cristina do dziś czule wspomina smak sałatki z cykorii katalońskiej, którą robiła jej babcia Maria. Dla nas jednak przygotowała przepisy na dania, które przyrządzimy z łatwiej dostępnych odmian cykorii i endywii!

Sprawdź nasz przepis na włoską focaccię z cykorią i oliwkami

Pizza faszerowana endywią, czarnymi oliwkami, kaparami i anchois 

Takiej pizzy nie zjecie ani w Neapolu, ani w Nowym Jorku – prawdę mówiąc, bardziej przypomina focaccię albo pulchne babcine ciasto. To danie znakomicie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przekąski, bez problemu zapakujecie je też do pudełka lunchowego.

Sprawdź, jak przygotować pulchną pizzę z endywią >>

Sprawdź nasz przepis na najlepsze włoskie dania z cykorią

Cykoria belgijska z gorgonzolą i orzechami włoskimi 

Kiedy myślimy o cykorii, oczami wyobraźni widzimy właśnie cykorię belgijską – niewielką, podłużną główkę biało-żółtych liści. Ich zaokrąglony kształt sprawia, że doskonale nadają się do faszerowania i zapiekania, na przykład z gorgonzolą i orzechami włoskimi!

Zobacz, jak przyrządzić cykorię z gorgonzolą i orzechami >>

Sprawdź nasz przepis na włoskie bruschetty z cykorią i fasolą

Bruschetta z fasolą cannellini i cykorią katalońską

Bruschetta to propozycja nie tylko na lato! Choć najczęściej zapieka się ją z dojrzałymi pomidorami, równie dobrze smakuje z jesienno-zimowymi składnikami, takimi jak fasola czy cykoria.

Poznajcie najlepszy przepis na bruschettę z cykorią >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk