Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź nasz przepis na włoską focaccię z cykorią i oliwkami

Pizza faszerowana endywią, czarnymi oliwkami, kaparami i anchois

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 6 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
woda w temperaturze pokojowej
500 ml
świeże drożdże
4 g
mąka typu 00
700 g + do podsypania
sól
20 g
Farsz:
endywia
200 g
drylowane czarne oliwki
60 g
filety anchois
6-7 sztuk
kapary
garść
oliwa z pierwszego tłoczenia
10 g
Dodatkowo:
oliwa z pierwszego tłoczenia
do natłuszczenia
semolina
garść

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Do małego dzbanka wlewamy 200 mililitrów wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy do niej świeże drożdże i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy je na bok.

krok 2

Do miski wsypujemy 250 gramów mąki. Wlewamy do niej pozostałą wodę w temperaturze pokojowej i dodajemy sól. Łączymy składniki, mieszając je rękoma. Po chwili dosypujemy jeszcze trochę mąki. Cały czas mieszamy, obracając ciasto. Gdy w misce znajdzie się połowa mąki, czyli około 350 gramów, dodajemy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Kontynuujemy wsypywanie mąki po trochu, wciąż wyrabiając ciasto rękoma. Robimy to przez 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gdy będzie gotowe, odstawiamy je na co najmniej 4 godziny do wyrośnięcia w misce przykrytej folią. Istotne jest, aby było przechowywane w temperaturze pokojowej.

krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, niewielką ilością mąki posypujemy stolnicę i za pomocą skrobaczki przekładamy na nią ciasto. Dzielimy je na pół, dodajemy trochę mąki i z każdej połowy formujemy kulę. Wkładamy je do dwóch różnych misek, posypanych wcześniej odrobiną mąki. Przykrywamy miski folią spożywczą i odstawiamy ciasto na 2 godziny.

krok 4

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Usuwamy twardą część endywii, płuczemy ją i dokładnie osuszamy, a następnie siekamy.

krok 5

Jedną porcję ciasta przekładamy na lekko naoliwioną i posypaną semoliną patelnię i delikatnie spłaszczamy je rękoma obsypanymi odrobiną mąki. Powtarzamy tę czynność z drugą częścią ciasta – staramy się uzyskać dwa placki w tym samym rozmiarze.

krok 6

Połowę endywii wykładamy na środek pizzy, co najmniej kilka centymetrów od krawędzi. Dodajemy przepołowione oliwki, pokrojone filety anchois i kapary. Posypujemy resztą endywii i skrapiamy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy drugi placek. Uszczelniamy krawędzie, sklejając je ze sobą palcami.

krok 7

Powierzchnię smarujemy oliwą z pierwszego tłoczenia. Pizzę pieczemy w piekarniku (z funkcją grzania statycznego) w temperaturze 250 stopni przez 18-20 minut lub do momentu, gdy pizza będzie złocista.

TIP

Sukces tego przepisu jest związany z dobrym zaczynem, dobrą jakością produktów i dobrym piekarnikiem.

Przepis pochodzi z artykułu >>, więcej włoskich przepisów znajdziecie w cyklu Włoska szkoła gotowania >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk