Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź nasz przepis na najlepsze włoskie dania z cykorią

Cykoria belgijska z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cykoria belgijska
500 g
czerstwy chleb
50 g
orzechy włoskie
30 g
parmigiano reggiano DOP
30 g
suszone oregano
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gorgonzola dolce
80 g
oliwa extra virgin
20 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy w trybie grzania statycznego do 200 stopni. Płuczemy główki cykorii pod bieżącą wodą, odcinamy twarde końcówki. Kroimy cykorie wzdłuż na pół.

krok 2

Czerstwy chleb kroimy w kostkę i wraz z orzechami włoskimi miksujemy w blenderze. Mieszankę przesypujemy do miski, dodajemy starty parmezan i oregano, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

krok 3

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim listki cykorii belgijskiej, które wykorzystamy jako małe talerze. Każdy z nich smarujemy gorgonzolą i na każdy wykładamy mieszankę chleba i orzechów – tak, by je całkowicie pokryć masą. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Danie powinno być zarumienione na wierzchu.

Przepis pochodzi z artykułu >>, więcej włoskich przepisów znajdziecie w cyklu Włoska szkoła gotowania >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk