Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziarna anyżu zalewamy winem, odstawiamy na kilka minut.
krok 2
Przesiewamy mąkę przez sitko, mieszamy ją z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Usypujemy z nich kopiec na blacie, robimy w nim delikatne zagłębienie. Do środka kopca wlewamy oliwę i wino z anyżem. Energicznie zagniatamy do momentu, w którym ciasto będzie jednolite (jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy mąki).
krok 3
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich cienkie paski o długości mniej więcej 15-20 centymetrów. Łączymy ze sobą ich końce, by utworzyć okręgi. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy cukrem. Pieczemy przez 25-30 minut. Czekamy, aż całkowicie wystygną. Przechowujemy w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
TIP
Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego – pączki będą wtedy nieco ciemniejsze. Ziarna anyżu natomiast możecie zastąpić garścią pokrojonych na kawałki orzechów laskowych albo kawałkami czekolady.