Kukbuk
Kukbuk
Włoskie ciasteczka ciambelline al vino, Cristina Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Ciambelline al vino

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ziarna anyżu
½ łyżki
białe wino wytrawne
1 szklanka
mąka
1 szklanka
sól
½ łyżeczki
proszek do pieczenia
8 g
cukier
1 szklanka + do posypania
oliwa
1 szklanka

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziarna anyżu zalewamy winem, odstawiamy na kilka minut.

krok 2

Przesiewamy mąkę przez sitko, mieszamy ją z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Usypujemy z nich kopiec na blacie, robimy w nim delikatne zagłębienie. Do środka kopca wlewamy oliwę i wino z anyżem. Energicznie zagniatamy do momentu, w którym ciasto będzie jednolite (jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy mąki).

krok 3

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich cienkie paski o długości mniej więcej 15-20 centymetrów. Łączymy ze sobą ich końce, by utworzyć okręgi. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy cukrem. Pieczemy przez 25-30 minut. Czekamy, aż całkowicie wystygną. Przechowujemy w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

TIP

Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego – pączki będą wtedy nieco ciemniejsze. Ziarna anyżu natomiast możecie zastąpić garścią pokrojonych na kawałki orzechów laskowych albo kawałkami czekolady.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk