Tradycyjne słodkie wypieki to nieodłączny element włoskich świąt. W ostatnich dniach grudnia wszyscy cieszą się smakiem czekoladowo-orzechowych morettini, chrupiących cantucci czy migdałowych amaretti, jednak najbardziej klasycznym włoskim ciastem wigilijnym jest pangiallo – przyrządzano je pod koniec roku już w starożytnym Rzymie. Wraz z Cristiną Catese sprawdzamy, jak zrobić tradycyjne włoskie ciastka.
– W moim domu przygotowania do świąt zaczynają się już w listopadzie. Moi rodzice, Antonia i Dino, sporządzają listę zakupów i wspólnie planują świąteczne wypieki. Chodzą po kuchni w fartuchach, rozmawiają, licytują się, kto co potrafi lepiej. Niezależnie, jak podzielą się obowiązkami, i tak zawsze robią pyszne domowe ciastka, które pakują do pięknych pudełeczek wraz z czułymi życzeniami. Co roku dostają je wszyscy członkowie rodziny i bliscy przyjaciele. Teraz chciałabym podarować je także wam! – opowiada nam Cristina.