Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Wino i pierogi

Trudno wyobrazić sobie wigilię bez pierogów. Te najbardziej tradycyjne – z kapustą i grzybami – oraz ukraińskie, jak zwykliśmy od pewnego czasu nazywać dawne ruskie, to bardzo wdzięczny temat dla wina. Generalnie, wszystko zależy od nadzienia.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

fot. Vita Marija Murenaite / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Tak jak nie ma jednego uniwersalnego wina do makaronu, tak nie istnieje jedna winna para dla pierogów (które przecież za rodzaj pasty, tak jak ravioli czy tortellini, możemy uznać). Istotne jest to, co w pierogu siedzi – ile nadzień, tyle par. Pewne znaczenie ma też sposób przygotowania. Pierogi z wody bardziej polubią się z winami białymi; chrupiące, z patelni, na ogół wolą wina czerwone. To jednak sprawa drugorzędna.

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke

 

Z kapustą i grzybami

Wigilijny klasyk i absolutny samograj, gdy idzie o połączenia z winem. Kwaśna, zdekomponowana kapusta z grzybowym wkładem to doskonała para dla lekkich win czerwonych o wyraźnie zaznaczonej kwasowości. Pinot noir z Europy Środkowej (Polska, Morawy, Węgry, Austria, lżejsze niemieckie spätburgundery, raczej znad Mozeli i z Rheingau, niż z Badenii czy Palatynatu) spisze się z pewnością świetnie. Podobnie jak pinot nero z Alto Adige, wreszcie niezbyt drogi, oryginalny burgund. Nie zapominajmy jednak o portugieserach, bożoleskim gamay, prostych nebbiolo albo dolcetto, wreszcie o czerwonych winach z Doliny Loary, subtelnym cabernet franc i, znów, gamay czy pinot noir. Na ogół wybieramy wina delikatne, możliwie nie dojrzewające w beczkach. Jeśli pierogi są odsmażone na patelni, można pozwolić sobie na nieco bardziej tęgą butelkę.

Szukacie przepisu na dobre pierogi z kapustą i grzybami? Ten ze zdjęcia znajdziecie tutaj!

 

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

Ukraińskie, dawniej ruskie

Bez względu na nazwę, chodzi o pierogi z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym z cebulą, a to oznacza solidne wino białe o dość obfitej materii, ale i ładnie zaznaczonej kwasowości, która zgrabnie przetnie i zrównoważy ciężar i pewną miękkość potrawy. Dobrym i klasycznym wyborem będzie chardonnay, może być nawet lekko podkręcone beczką, byle bez wściekle słodkich waniliowych nut. Spisać powinny się także wina z odmiany sémillon, znane ze swej oleistej faktury. Do listy dopisać można również morskie w charakterze, ale i solidne, gdy idzie o strukturę, nadatlantyckie wina z odmiany albariño/alvariño, vermentino, zarówno z Sardynii, jak i Toskanii, wulkaniczne soave. Mocniej podsmażona cebula, którą okrasicie pierogi, stanie się dobrym pomostem do win nieco starszych i odrobinę ewoluowanych. A kto lubi, może do ukraińskich podać lekko macerowane wino pomarańczowe.

Niezależnie od tego, czy wolicie nazywać te pierogi ukraińskimi czy też ruskimi, sprawdzony przepis znajdziecie tutaj.

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Odchodząc od klasyki

O winach do potraw z dyni pisałem całkiem niedawno. Polecałem wówczas europejskie sauvignon blanc i vermentino w różnych odsłonach – zwłaszcza jeśli farsz doprawiony jest szałwią. I dalej będę się tego trzymał. Choć dobre wina z północy Włoch, takie jak soave czy lugana, z pewnością również okażą się dla dyniowych pierogów dobrą parą. Podobnie jak nieco tęższe pinot blanc/pinot bianco/weissburguner. Przepisu na pierogi z dynią szukajcie tutaj.

Przeglądając przepisy na stronie Kukbuka trafiłem na pierogi z karpiem, które bardzo mnie zainspirowały. Farsz ze smażonej ryby, pora i ziemniaków musi być pyszny. Od razu pomyślałem o dojrzewającym na osadzie loarskim muscadecie, najlepiej kilkuletnim, który – znowu! – zachowa się jak kontrapunkt wobec całej potrawy. A jeśli nie wypiliście do pierogów ukraińskich całego chardonnay, znajdzie ono zastosowanie i z karpiowym nadzieniem. Wreszcie, nawet jeśli brzmi to jak herezja, nie wahałbym się spróbować połączyć tej potrawy z solidnym, mocniej zbudowanym i nieprzeraźliwie jasnym (Prowansja odpada) winem różowym, np. w postaci szekszárdzkiego schillera i jemu podobnych. Jeśli wiecie już, jakie wino wybrać, nie macie zaś przepisu na pierogi, wystarczy, że klikniecie tutaj

A jeśli by tak w tradycyjnym farszu do pierogów ukraińskich ziemniaki zastąpić kaszą gryczaną? Wszystko zależy od proporcji, jeśli jednak gryczana będzie dominować w nadzieniu, możemy pokusić się znów o lekkie wino czerwone z chłodnego klimatu: portugiesera, delikatniejszego kékfrankosa, ale też podbite nutami ziołowymi wina ze szczepów cinsault czy grenache z basenu Morza Śródziemnego. Gdzie znaleźć dobry przepis na pierogi z kaszą gryczaną? Na przykład tutaj!

Na szczęście pierogi są potrawą wybaczającą. W końcu ile kucharzy tyle wersji farszu, o sposobach przygotowania ciasta nie wspominając. Przy tak wielkich możliwościach i szerokiej gamie smaków na pewno znajdzie się wino, które do waszych pierogów okaże się parą dobraną w punkt.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk