Kukbuk
Kukbuk

#MeatlessMonday i fińskie pierogi karelskie

Nasz poniedziałek to smakowa podróż do Finlandii. Jak z bezmięsnymi potrawami radzą sobie mieszkańcy Skandynawii? Są w tym naprawdę nieźli!

Tekst: Jessica Nadziejko

Zdjęcia: Jessica Nadziejko

 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Spadek temperatury i przymrozki, które ostatnimi czasy dotrzymują nam towarzystwa, zainspirowały nas do kulinarnej wyprawy do Skandynawii. Chciałyśmy sprawdzić, jak z jedzeniem na mrozy radzą sobie mieszkańcy krajów, w których zima jest znacznie bardziej dotkliwa niż w Polsce. Doszłyśmy do wniosku, że to właśnie tamtejsze potrawy muszą być lekarstwem na mroźne dni. Dlatego dzisiejszy bezmięsny poniedziałek w KUKBUK-u jest inspirowany kuchnią rodem z Finlandii. Z pomocą przyszła nam książka „Tradycje kulinarne Finlandii” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki bloga „Kuchniokracja”. Zaintrygowało nas danie, z którym żadna z nas nie miała wcześniej do czynienia, czyli pierogi karelskie (fiń.karjalanpiirakat).

Jaki był efekt? Musicie wierzyć nam na słowo, ale cała redakcja była pozytywnie zaskoczona. W pierwszej chwili nie byłyśmy pewne, czy połączenie wytrawnego ciasta żytniego i farszu na bazie ryżu i mleka ma sens. Okazało się, że ma. I to jeszcze jaki!

Pierogi podałyśmy z zimnym masłem, choć w Finlandii spotkacie raczej ten dodatek w wersji roztopionej. My jednak nie mogłyśmy odpuścić sobie widoku masła topiącego się na ciepłych pierożkach.

Udało nam się połączyć odkrywanie bezmięsnych potraw i smakowe podróże do odległego kraju. Wszystko wyszło perfekcyjnie, włącznie z falbanką. Teraz kolej na was, drodzy czytelnicy! Grzejcie piekarniki, czas ocieplić tę ponurą atmosferę!

Karjalanpiirakka – przepis na fińskie pierogi karelskie

Ciasto:
  • mąka żytnia 225 g
  • mąka pszenna 75 g
  • woda 200-250 ml
  • olej roślinny 2 łyżki
  • sól szczypta
Nadzienie:
  • ryż 160 g
  • mleko 400-500 ml
  • sól szczypta
Do smarowania po upieczeniu:
  • masło wedle uznania

 

Jedne z najlepszych pierogów karelskich w Finlandii robi piekarnia Liepuska, niedaleko Kuopio. Ich produkty dostępne są w firmowej piekarni, w dobrych sklepach w Helsinkach i okolicach Kuopio, a nawet w Londynie. Mogą ich spróbować także goście imprez organizowanych przez władze państwowe.

Ryż doprawiony szczyptą soli gotujemy na mleku, uważając, by się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawiamy go do przestudzenia.

Mąkę żytnią łączymy z pszenną, dodajemy sól, olej i wodę. Masę dokładnie wyrabiamy, tworząc ciasto. Formujemy z niego walec, z którego odkrawamy kawałki o szerokości 1,5-2 cm. Z małych kawałków formujemy kulki, które następnie rozwałkowujemy tak, by miały średnicę 12-13 cm (najlepiej wałkiem bez rączek, dzięki czemu ciasto na brzegach będzie cieńsze niż na środku). Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i zaczynamy zlepiać boki. Uformowane pierogi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 15-20 minut.

Masło rozpuszczamy. Po upieczeniu każdy pieróg smarujemy roztopionym masłem, po czym odkładamy na talerz obok. Na wierzch pierogów karelskich możemy nałożyć munavoi, czyli posiekane w kostkę jajko ugotowane na twardo i wymieszane z miękkim masłem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk