Nie ma lepszego sposobu na poprawę pochmurnego nastroju niż aromatyczne i rozgrzewające jedzenie, które otula niczym miękki koc i daje poczucie błogiego komfortu. Do przezwyciężenia szaroburej aury potrzeba jednak odpowiednich narzędzi. Przyda się kilka doskonałej jakości składników, szczypta kulinarnej kreatywności, odrobina pozytywnego nastawienia i pomoc niezawodnego sprzętu, dzięki któremu szybko i sprawnie wyczarujemy zaskakujące połączenia sezonowych smaków. Dania przynoszące komfort najlepiej przygotowywać przy użyciu komfortowych akcesoriów – tak by wszystko poszatkowało się w mig, ugotowało błyskawicznie i nie przypaliło, czyli by zagwarantować sobie relaks już podczas gotowania. Podstawą kuchennych działań będą bardzo wytrzymałe garnki z energooszczędnym dnem, patelnie z nieprzywierającą i trwałą powłoką, a także wykonane z najwyższej jakości materiałów noże, które idealnie sprawdzą się w codziennej pracy w kuchni, ale nie zawiodą też przy zadaniach specjalnych. Dzięki takiej pomocy usmażycie idealne placki ziemniaczane i błyskawicznie odparujecie owocowy sos, który przyda się do utopienia w nim najlepszych leniwych pierogów. Co pysznego możecie jeszcze przygotować, marząc o zimowej rozgrzewce? Przed wami – ku inspiracji – pięć sprawdzonych przepisów na zimowy comfort food.
Rozgrzewające przepisy na zimę
Zimowa aura nie rozpieszcza, więc sami szukamy sposobów na to, jak sobie dogodzić, gdy za oknem szaruga i chłód. Pierwsze kroki kierujemy do kuchni, by przygotować potrawy, które rozgrzeją i ciało, i ducha.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Przepisy i przygotowanie: Diana Kosiorek
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Zupa cytrynowa z klopsami
Już sama myśl o kremowej zupie w pięknym, żółtym kolorze rozgrzewa do czerwoności. Nietypowe zestawienie smaków i zmienność tekstur momentalnie przyniosą ukojenie, a aromatyczna cytryna natychmiast zabierze was w najbardziej słoneczne rejony Włoch. A najlepsze jest to, że tę zupę łatwo zrobicie ze składników, które zazwyczaj macie w lodówce. Do krojenia warzyw użyjcie dobrego i ostrego noża z wysokiej jakości stali nierdzewnej – takiego jak nóż szefa kuchni marki Fiskars. Proces krojenia bowiem wpływa na smak dania!
Sprawdź nasz przepis na aromatyczną zupę cytrynową z klopsami >>
Kremowa fasola z serową grzanką
Bogata w potas, wapń i fosfor fasola ma także sporo witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym wpływają korzystnie na samopoczucie. Strączki mają też naturalne działanie rozgrzewające, dlatego idealnie sprawdzają się jako podstawa szybkiego w przygotowaniu i sycącego zimowego posiłku. Dzięki połączeniu kremowej fasoli ze złocistą grzanką z cheddarem i pieprzem ta potrawa nabierze rumieńców.
Placki ziemniaczane z sosem buraczanym
Placki ziemniaczane to smak, który wywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa – oto niekwestionowany comfort food. Połączenie ich z domowym sosem buraczanym to już jednak oznaka kulinarnej dojrzałości, która otwiera na nowe doznania. Świeżo podane, okażą się doskonałą przekąską do wieczornego seansu czy ulubionych gier planszowych, a jeśli użyjecie patelni z powłoką Hardtec Superior+™, będziecie mieć pewność, że placki nie będą przywierać do jej powierzchni.
Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem buraczanym >>
Kluski śląskie z sosem grzybowym
Skoro mowa o kojących, znanych z dzieciństwa smakach, w tym zestawieniu nie może zabraknąć tradycyjnych klusek śląskich. Miękka struktura, urocza dziurka, która obficie wypełnia się sosem, i idealna wielkość sprawiają, że trudno o bardziej komfortowe jedzenie. Z maślanym sosem na bazie boczniaków i pieczarek stworzą kompozycję idealną – w sam raz do zjedzenia pod ciepłym kocem. A jeśli sos ugotujecie w garnku z energooszczędnym dnem, nie tylko szybciej się nagrzeje, ale też dłużej zatrzyma ciepło. Dzięki temu z powodzeniem będziecie mogli polać kluski kolejną porcją jeszcze gorącego sosu.
Sprawdź, jak łatwo przygotujesz kluski śląskie z sosem grzybowym >>
Leniwe z sosem owocowym
Jeśli ma być przyjemnie, ciepło i komfortowo, nie pozostaje nic innego, jak do tego zestawienia dodać więcej klusek – tym razem w wersji na słodko. Tu doskonale sprawdzą się klasyczne leniwe pierogi – miękkie i złociste jednocześnie, wybornie pachnące masłem. A jeśli podacie je z domowym sosem owocowym, możecie być pewni, że dzień natychmiast stanie się o niebo lepszy.
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Fiskars.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Krótki przewodnik po nożach kuchennych
W kuchni dobry nóż to podstawa – powie wam to każdy, kto profesjonalnie zajmuje się gotowaniem. Jak stworzyć własną kolekcję noży, idealnie dopasowaną do codziennych potrzeb?
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne klątwy odczarowane
Ucztowanie i smakowanie zawsze sprawia przyjemność, jednak samo gotowanie to dla wielu wciąż stresogenne i pełne mniej lub bardziej przewidywalnych przeszkód zajęcie. Jak odczarować te wszystkie kuchenne niepowodzenia?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalna kolej rzeczy
Ekologia zagościła już w niemal każdym pomieszczeniu naszych domów. W kuchni robimy na nią coraz więcej miejsca – także dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym.
- Ludzie i inspiracje
Krótki przewodnik po nożach kuchennych
W kuchni dobry nóż to podstawa – powie wam to każdy, kto profesjonalnie zajmuje się gotowaniem. Jak stworzyć własną kolekcję noży, idealnie dopasowaną do codziennych potrzeb?
- Ludzie i inspiracje
Kuchenne klątwy odczarowane
Ucztowanie i smakowanie zawsze sprawia przyjemność, jednak samo gotowanie to dla wielu wciąż stresogenne i pełne mniej lub bardziej przewidywalnych przeszkód zajęcie. Jak odczarować te wszystkie kuchenne niepowodzenia?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalna kolej rzeczy
Ekologia zagościła już w niemal każdym pomieszczeniu naszych domów. W kuchni robimy na nią coraz więcej miejsca – także dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?