Kukbuk
Kukbuk
Przepis na fasolę na grzance z serem. Najlepsze przepisy na fasolę (fot. Paulina Czyżewska)

Kremowa fasola z serową grzanką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
fasola świeża
500 g (lub suszona 300 g – namaczana w wodzie przez noc)
liść laurowy
1 sztuka
tymianek
3 gałązki
rozmaryn
1 gałązka
szałwia
4 listki
oliwa
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Grzanki:
chleb
4 kromki
masło
1 łyżka
cheddar
80 g
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Cebulę przekrawamy na pół i opalamy. Fasolę z cebulą, liściem laurowym, ziołami i oliwą zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy i wyjmujemy z garnka dodatki. Część fasoli rozgniatamy, mieszamy z resztą masy i doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Kromki chleba smarujemy z obu stron masłem. Smażymy. W trakcie smażenia nakładamy na każdą kromkę plasterki sera. Smażymy, aż ser się roztopi, i doprawiamy pieprzem.

krok 3

Fasolę podajemy z serowymi grzankami.

Fiskars logo

Przepis powstał we współpracy z marką Fiskars. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale:

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk