Kukbuk
Kukbuk
Restauracja The Cool Cat, azjatycki street food w Warszawie (fot. Maciej Niemojewski)

Restauracja od kuchni: The Cool Cat

Od początku działalności w menu tej restauracji królują potrawy pełne kolorów i nieoczywistych, kreatywnych połączeń smakowych. Poznajcie The Cool Cat od kuchni i sprawdźcie, jak przyrządzić dania ze specjalnej letniej karty!

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

The Cool Cat ma już prawie sześć lat! Na stałe wpisał się w kulinarny krajobraz Warszawy, co więcej, pod tym szyldem działa w stolicy już drugi lokal, a tego lata także dwa pop-upy: streetfoodowy grill na barce Wynurzenie przy Centrum Nauki Kopernik i lokal z frytkami obok mostu Poniatowskiego. Wyjątkową popularność i dynamiczny rozwój konceptu jego twórcy mogą zawdzięczać tylko własnej pomysłowości. The Cool Cat był jedną z pierwszych restauracji w Warszawie, które postanowiły zmienić zasady gry i połączyć inspiracje na pozór do siebie nieprzystające. Azjatycki street food przeplata się tu z lokalnymi polskimi produktami i ze smakami z Ameryki Południowej.

Restauracja The Cool Cat, azjatycki street food, Jakub Kaftański, Tomek Mucha (fot. Maciej Niemojewski)

Jakub Kaftański i Tomek Mucha z The Cool Cat

O to, by każdy znalazł w karcie The Cool Cat coś dla siebie, dba na co dzień Jakub Kaftański, szef kuchni i współzałożyciel lokalu (zobacz, skąd Kuba Kaftański czerpie inspiracje i co gotuje we własnej kuchni >>). W znacznej mierze to właśnie jego zasługą jest kształt obecnego menu, które bazuje w równej mierze na dobrze znanym comfort foodzie i na eksperymentalnych połączeniach, takich jak koreańskie tteokbokki z pesto i grana padano czy awokado w leche de tigre z fasolką edamame. Wizyta w kuchni The Cool Cat była niezwykłym doświadczeniem, a jej owocem są przepisy przygotowane przez Jakuba Kaftańskiego i Tomka Muchę, który czuwa nad coolcatowym pop-upem na barce Wynurzenie. Sprawdźcie, co można zjeść tego lata nad Wisłą – i spróbujcie przenieść nieskrępowaną wyobraźnię kulinarną twórców The Cool Cat do własnej kuchni.

Przepisy The Cool Cat – Stek z arbuza (fot. Maciej Niemojewski)

Stek z arbuza 

Letnie upały niewątpliwie kojarzą się z arbuzem, choć znacznie częściej z tym świeżym niż takim, który właśnie smaży się na grillu. Zachęcamy jednak, byście w tym sezonie przygotowali z arbuza soczysty stek, marynowany w azjatyckich ziołach i przyprawach. Na talerzu znakomicie skomponuje się on z pesto szczypiorkowym i musztardową cebulką.

Sprawdź, jak zrobić wegański stek z arbuza >>

Stek z kalmara z sosem nuoc cham i noodlami ryżowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Stek z kalmara z sosem nuoc cham i noodlami ryżowymi

Owoce morza to jedna z największych letnich uciech – podczas wypoczynku w krajach śródziemnomorskich to właśnie one stanowią podstawę naszej diety. Kalmara można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale by prawdziwie cieszyć się jego smakiem, polecamy upiec go na grillu i serwować z ulubionymi dodatkami. W tym przepisie kalmara podaje się w towarzystwie azjatyckich i południowoamerykańskich dodatków, takich jak oshinko, salsa mango czy tradycyjny wietnamski sos nuoc cham.

Zobacz, jak przyrządzić stek z kalmara >>

Z kuchni The Cool Cat – Przepis na Philly Cheesesteak (fot. Maciej Niemojewski)

Philly cheesesteak

Tradycyjną kanapkę filadelfijską, znaną jako Philly cheesesteak, przygotowuje się z kawałków wołowiny wymieszanych z serem, cebulką i papryką i podaje w podłużnej bułce pszennej. W coolcatowym wydaniu są te same składniki, ale ich smak jest zupełnie inny. Udziec wołowy zamarynujcie w azjatyckich przyprawach, do sosu serowego dodajcie cheetos, a zamiast klasycznej papryki użyjcie doskonale znane z tapas barów papryczki padrón. Gwarantujemy, że ta kanapka na stałe zagości w waszym menu! Współautorem tego dania jest Marcin Kuc - Jaja w kuchni.

Przygotuj Philly cheesesteak >>

Kaszanka z pesto i salsą z mango - przepis. (fot. Maciej Niemojewski)

Kaszanka z pesto i salsą mango

Nie sposób przejść przez sezon grillowy bez zjedzenia kaszanki – jeśli nie tradycyjnej, to wegańskiej! Keczup i musztardę możecie jednak śmiało schować do lodówki, bo w tym przepisie kaszankę podaje się z salsą mango i ze szczypiorkowym pesto, w towarzystwie młodych ziemniaczków i papryczek padrón!

Sprawdź, jak przygotować kaszankę z pesto i salsą mango >>

Przepis na frytki z The Cool Cat (fot. Maciej Niemojewski)

Przypakowane fryty

Frytki to specjalność The Cool Cat – ich k-fries, czyli koreańskie frytki z jackfruitem w sosie bulgogi, zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się street foodem. Przypakowane fryty są równie aromatyczne, smaczne i nieoczywiste! Dwukrotnie smażone słupki z ziemniaków omega podajcie z boczkiem, ogórkiem, imbirem marynowanym i całym bogactwem ziół i przypraw!

Zobacz, jak zrobić przypakowane fryty >>

Materiał pochodzi z cyklu: Restauracja od kuchni. Powstał we współpracy z The Cool Cat.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk