Kukbuk
Kukbuk
Kaszanka z pesto i salsą z mango - przepis. (fot. Maciej Niemojewski)

Kaszanka z pesto i salsą mango

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15-20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pesto:
szczypior czosnkowy
2 pęczki
sok z limonki
25 ml
czosnek
3 ząbki
oliwa sansa
250 ml
prażony słonecznik
30 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Salsa mango:
mango
2 sztuki
czerwona cebula
1 sztuka
sok z limonki
15-25 ml
dymka
30 g
kolendra
30 g
czosnek
2 ząbki
pulpa mango
25 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
młode ziemniaczki
garść
papryczki padrón
5-6 sztuk
kaszanka
1 sztuka
truskawka
4 sztuki

Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Szczypior myjemy i drobno kroimy, a następnie blendujemy z pestkami prażonego słonecznika i dodatkiem soku z limonki. Dodajemy czosnek – wciąż blendujemy. Powoli wlewamy oliwę i miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Mango i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z sokiem z limonki. Kroimy drobno dymkę, kolendrę i czosnek i dodajemy do salsy razem z pulpą mango. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Młode ziemniaczki myjemy i gotujemy, a następnie grillujemy razem z papryczkami padrón i kaszanką. Grillowane ziemniaki obtaczamy w przygotowanym wcześniej pesto. Podajemy z kaszanką, na którą nakładamy łyżkę salsy mango. Obok kładziemy papryczki padrón i truskawki.

Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk