Kukbuk
Kukbuk
Stek z kalmara z sosem nuoc cham i noodlami ryżowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Stek z kalmara z sosem nuoc cham i noodlami ryżowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25-20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kalmar:
stek z kalmara giganta
1 sztuka
natka pietruszki
60 g
dymka
60 g
czosnek
30 g
skórka z limonki
15-20 g
skórka z grejpfruta
15-20 g
olej
50 ml
pieprz
do smaku
sól
do smaku
Oshinko:
woda
200 ml
cukier
200 g
ocet jabłkowy
200 ml
kurkuma
10 g
biała rzodkiew (daikon)
1 sztuka
Salsa mango:
mango
2 sztuki
czerwona cebula
1 sztuka
sok z limonki
25 ml
dymka
30 g
kolendra
30 g
czosnek
2 ząbki
pulpa mango
25 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Sos nuoc cham:
cukier
200 g
woda
200 ml
ocet ryżowy
200 ml
sos rybny
100 ml
czosnek
3 ząbki
ostra papryczka
1 sztuka
grejpfrut
1 sztuka
Do podania:
makaron ryżowy
około 100 g

Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kalmara oczyszczamy z obydwu stron. Uwaga – błony są niejadalne, koniecznie trzeba je usunąć! Oczyszczony stek nacinamy w kratkę. Siekamy natkę pietruszki i dymkę, czosnek kroimy w plastry. Dodajemy skórkę z cytrusów i olej. Mieszamy, dodajemy pieprz i sól do smaku.

krok 2

Wodę, cukier i ocet jabłkowy gotujemy razem w garnku, aż się połączą. Dodajemy kurkumę. Marynatę studzimy. Rzodkiew obieramy i kroimy w zapałki równej długości – najlepiej grubości frytek belgijskich. Zalewamy marynatą i odstawiamy na bok.

krok 3

Przygotowujemy salsę. Mango i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z limonki. Kroimy drobno dymkę, kolendrę i czosnek – dodajemy je do salsy razem z pulpą mango. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Robimy sos nuoc cham. Cukier, wodę i ocet ryżowy gotujemy do połączenia się składników. Po zagotowaniu dodajemy sos rybny i pokrojone w cienkie plasterki czosnek i papryczkę. Studzimy. Grejpfruta obieramy ze skóry i filetujemy, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonej bazy sosu.

krok 5

Gotujemy makaron typu bun, odcedzamy, odstawiamy na 5-7 minut pod przykryciem, a następnie przelewamy zimną wodą. Kalmara podajemy z salsą mango, sosem nuoc cham i makaronem ryżowym.

Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk