Stek z kalmara z sosem nuoc cham i noodlami ryżowymi
czas przygotowania: 25-20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Kalmar:
- stek z kalmara giganta
- 1 sztuka
- natka pietruszki
- 60 g
- dymka
- 60 g
- czosnek
- 30 g
- skórka z limonki
- 15-20 g
- skórka z grejpfruta
- 15-20 g
- olej
- 50 ml
- pieprz
- do smaku
- sól
- do smaku
- Oshinko:
- woda
- 200 ml
- cukier
- 200 g
- ocet jabłkowy
- 200 ml
- kurkuma
- 10 g
- biała rzodkiew (daikon)
- 1 sztuka
- Salsa mango:
- mango
- 2 sztuki
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- sok z limonki
- 25 ml
- dymka
- 30 g
- kolendra
- 30 g
- czosnek
- 2 ząbki
- pulpa mango
- 25 ml
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Sos nuoc cham:
- cukier
- 200 g
- woda
- 200 ml
- ocet ryżowy
- 200 ml
- sos rybny
- 100 ml
- czosnek
- 3 ząbki
- ostra papryczka
- 1 sztuka
- grejpfrut
- 1 sztuka
- Do podania:
- makaron ryżowy
- około 100 g