Kukbuk
Kukbuk
Przepisy The Cool Cat – Stek z arbuza (fot. Maciej Niemojewski)

Stek z arbuza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynowany arbuz:
cukier trzcinowy
200 g
czosnek
6 ząbków
świeży imbir
5 cm
sos sojowy
250 ml
sok z limonki
50 ml
gochugaru
1 łyżka
świeża kolendra
1 pęczek
dymka
1 pęczek
ziarno kolendry
5 g
arbuz
1 sztuka
Pesto:
szczypior czosnkowy
2 pęczki
sok z limonki
25 ml
czosnek
3 ząbki
oliwa sansa
250 ml
prażony słonecznik
30 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Cebulka musztardowa:
cebula biała
5 sztuk
ocet ryżowy
100 ml
syrop z agawy
25 ml
pieprz
do smaku
sól
do smaku
musztarda diżońska
75 ml
kurkuma
2-3g
Do podania:
chleb z Wytwórni Chleba Rzemieślniczego

Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Aromatyzujemy cukier: rozpuszczamy go w garnku z dodatkiem obranego i rozdrobnionego czosnku i imbiru tak, by uzyskać karmel. Wlewamy sos sojowy. Zagotowujemy, by składniki się rozpuściły i połączyły. Kolendrę i dymkę siekamy, dodajemy wraz z resztą składników marynaty i studzimy. Po ostudzeniu marynujemy w niej pokrojonego na cztery części i obranego arbuza.

krok 2

Po upływie co najmniej godziny wyjmujemy arbuza z marynaty. Suszymy go i wędzimy w dymie – w warunkach domowych najlepiej użyć do tego siana (na przykład ze sklepu zoologicznego, takiego jak dla chomika). Na siano wyłożone w garnku kładziemy miskę z arbuzem. Podpalamy siano i po 5 sekundach zakrywamy garnek szczelnie przykrywką. Czekamy około 15 minut, aż aromat dymu przeniknie do arbuza. Wyjmujemy owoc i grillujemy go z każdej strony.

krok 3

Robimy pesto. Szczypior myjemy i drobno kroimy, a następnie miksujemy w blenderze z sokiem z limonki i prażonymi pestkami słonecznika. Po chwili dodajemy czosnek – cały czas blendujemy. Stopniowo wlewamy oliwę i miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.

krok 4

Cebulę kroimy w drobne, cienkie piórka. Dodajemy ocet ryżowy, syrop z agawy, pieprz i sól. Odstawiamy do macerowania na pół godziny. Po tym czasie dodajemy musztardę i kurkumę i mieszamy. Arbuza układamy na pysznym chlebie z Wytwórni Chleba Rzemieślniczego muśniętym pesto. Danie podajemy z cebulką musztardową – około 1 łyżeczki, do smaku.

Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk