Kukbuk
Kukbuk
Przepis na dżem z dyni i gruszek. Przepisy na jesienne przetwory. Przetwory z dyni (fot. Paulina Czyżewska)

Korzenny dżem dyniowo-gruszkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
miąższ dyni hokkaido
600 g
gruszka
3 sztuki
woda
100 ml
cytryna
1 sztuka
cynamon
1 laska
kardamon
szczypta
imbir
szczypta
goździk
2-3 sztuki
brązowy cukier
100 g
biały cukier
100 g opcjonalnie

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do dyni. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Blendujemy na gładki mus.

krok 2

Do przecieru dodajemy sok z cytryny, laskę cynamonu, kardamon, imbir i goździki. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy brązowy cukier, mieszamy i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli dżem będzie za mało słodki, wsypujemy biały cukier i mieszamy. Wyjmujemy laskę wanilii. Gorący dżem nakładamy do małych, wyparzonych słoików, zakręcamy je i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Dynię przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

TIP

Z podanej ilości wyjdą 4 słoiczki o pojemności 0,3 l

Więcej o dyni przeczytasz tutaj:

Koszyk