Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do dyni. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Blendujemy na gładki mus.
krok 2
Do przecieru dodajemy sok z cytryny, laskę cynamonu, kardamon, imbir i goździki. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy brązowy cukier, mieszamy i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli dżem będzie za mało słodki, wsypujemy biały cukier i mieszamy. Wyjmujemy laskę wanilii. Gorący dżem nakładamy do małych, wyparzonych słoików, zakręcamy je i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia. Dynię przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.
TIP
Z podanej ilości wyjdą 4 słoiczki o pojemności 0,3 l