Dlaczego warto jeść dynię?
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
krok 1
Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w ósemki. Dynię i jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 centymetry ponad składniki kompotu) i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
krok 2
Do garnka dodajemy kilka goździków i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na koniec kompot dosładzamy cukrem według upodobań. Gorący przelewamy przez sito i napełniamy nim wyparzone słoiki lub butelki. Jeśli kompot przelewamy do słoików, możemy do środka wrzucić kawałki dyni i jabłka. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy je i ustawiamy na ściereczce. Zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia, następnie przenosimy w chłodne i zacienione miejsce. Kompot jest gotowy do spożycia już po 2 dniach.
TIP
Z podanej ilości przygotujecie 1 l kompotu
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
Jest źródłem błonnika i beta-karotenu, poprawia kondycję skóry – dynia ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, czym jeszcze może zaskoczyć to niezwykłe warzywo.
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.