Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić kompot z dyni. Kompot z jabłek i dyni - PRZEPIS (fot. Paulina Czyżewska)

Kompot dyniowo-jabłkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
dynia muscat
1 kg
jabłko ligol
2 sztuki
woda
do gotowania
goździk
kilka sztuk
sok z cytryny
z ½ sztuki
cukier
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w ósemki. Dynię i jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 centymetry ponad składniki kompotu) i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.

krok 2

Do garnka dodajemy kilka goździków i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na koniec kompot dosładzamy cukrem według upodobań. Gorący przelewamy przez sito i napełniamy nim wyparzone słoiki lub butelki. Jeśli kompot przelewamy do słoików, możemy do środka wrzucić kawałki dyni i jabłka. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy je i ustawiamy na ściereczce. Zostawiamy najlepiej na całą noc do wystudzenia, następnie przenosimy w chłodne i zacienione miejsce. Kompot jest gotowy do spożycia już po 2 dniach.

TIP

Z podanej ilości przygotujecie 1 l kompotu

Więcej na temat dyni przeczytasz tutaj:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk