Kukbuk
Kukbuk
Zupa z pora z serkiem topionym. Zupa serowo porowa. Jak zrobić zupę z pora(fot. Paulina Czyżewska)

Przepis na zupę porową

Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jak zrobić zupę porową?

Sposobów na przyrządzenie zupy porowej jest tak wiele, że nie sposób wybrać jednego z nich. Wyrazistą, smaczną i aromatyczną zupę z porów można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, na przykład z serkiem topionym lub pieczarkami, jak i mięsnej, z pulpecikami, klopsikami, mięsem mielonym czy kulkami mięsnymi. Gotowa zupa z porówmoże mieć rozmaitą konsystencję: na bulionie ugotujecie znakomitą klasyczną rzadką zupę, a jeśli zblendujecie pora z innymi warzywami, uzyskacie pyszny, aksamitny krem. Ostateczny smak zupy z pora będzie zależeć także od dodatków, które wrzucicie do miski. W przypadku tradycyjnej zupy wystarczą warzywa z bulionu, ale jeśli chcecie przygotować krem porowy, koniecznie dodajcie do niego coś chrupiącego, na przykład grzanki lub czipsy z pora, a także ulubione zioła – w tej roli znakomicie sprawdzą się natka pietruszki czy szałwia. Oto najlepsze przepisy na zupę z pora!

Zupa z pora z serkiem topionym. Zupa serowo porowa. Jak zrobić zupę z pora(fot. Paulina Czyżewska)

Zupa porowa z serem topionym  

Gęsta zupa porowo-serowa to absolutny klasyk wśród jesiennych potraw. Jej aksamitna konsystencja i subtelny smak ulubionego sera (polecamy mieszankę cheddaru i sera pleśniowego!) za każdym razem wprawiają nas w zachwyt. Kluczowym elementem tej zupy są dodatki. Klasycznie zupę porowo-serową podaje się z pulpecikami lub mięsem mielonym, ale my postanowiliśmy przygotować ją z dodatkiem chorizo, skarmelizowanego w czerwonym winie i miodzie, a także czipsów z liści pora. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, efekt wynagrodzi wam wszelkie trudy. Zacznijcie od upieczenia liści pora w piekarniku i przygotowania aromatycznego bulionu warzywnego. Zupę zblendujcie, a następnie wymieszajcie z serem pleśniowym i cheddarem. Na koniec podsmażcie chorizo na patelni z czosnkiem, winem i miodem. Pyszny krem z porów gotowy!

Sprawdź, jak przygotować zupę porową z serem i chorizo >>

Zupa porowa. Zupa porowa z mielonym. Zupa z miesem mielonym i porem (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa porowa z mięsem mielonym 

Jeśli szukacie treściwej, sycącej zupy, która rozgrzeje was nawet w najchłodniejsze dni, ta nie ma sobie równych! Zupa z porów, mięsa mielonego i ziemniaków doskonale sprawdza się w jesienno-zimowym menu. Jej przygotowanie zacznijcie od umycia i pokrojenia warzyw, następnie usmażcie je na maśle. Zrumienione warzywa zalejcie bulionem i gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie. Podsmażcie mięso mielone i doprawcie je swoimi ulubionymi przyprawami – my polecamy wędzoną paprykę, pieprz cayenne, sól, pieprz. Warzywa z bulionem wystarczy zblendować, wymieszać ze śmietaną i z cheddarem i podać w misce z dodatkami – mięsem, prażoną cebulą, natką pietruszki i olejem chili.

Podpowiadamy, jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym >>

Zupa z pora na odchudzanie. Zupa porowa z pulpetami. Zupa porowa z klopsikami (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa porowa z pulpetami

Zupa z pora z pulpetami to prawdziwy klasyk sezonu jesienno-zimowego. Wyrazisty bulion znakomicie łączy się z mięsnymi klopsikami – te możecie zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa, ale my polecamy delikatne, chude mięso z indyka. Naszym zdaniem zdecydowanie najlepiej smakują w chrupiącej panierce z panko i parmezanu. Samą zupę przyrządzamy zaś z dodatkiem pomidorów malinowych, które nadają daniu świeżość i delikatną kwasowość. Z klopsikami można ugotować także gęstą zupę serowo-porową. Ponadto zupa porowa z pulpetami świetnie smakuje z pieczarkami.

Najlepszy przepis na zupę z pora z pulpetami >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk