Kukbuk
Kukbuk

Proste dania do porannej kawy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie mamy co do tego wątpliwości! Uwielbiamy rozpoczynać dzień od czegoś pysznego. I od kawy.

Tekst: Maja Wójcik

zdjęcia i przepisy: Jess Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Gdy ktoś mówi, że nie je śniadań, nawet nie podejmujemy tematu. Nie wyobrażamy sobie poranka bez konkretnego posiłku. Poranne doznania smakowe potrafią nam ustawić dzień, a odpowiednio dobrane składniki wykrzesać energię, która zostaje z nami na długo. Dlatego śniadanie jest dla nas tak ważne. I nie ma znaczenia, czy zrobimy je na słodko, czy będziemy się delektować wytrawnymi smakami. Chyba nie ma takiego dania śniadaniowego, którego byśmy nie zjedli… może poza zupą, od której zaczyna się dzień w części krajów azjatyckich. Nasze poranne menu dyktuje nastrój.

Jajka na przeróżne sposoby, owsianki, tosty, mięsne albo warzywne kompozycje – każdy dzień zaczynamy inną smakową przygodą. Jest jeszcze jedna rzecz, bez której śniadanie nie jest kompletne. To kawa, najlepiej z ziaren dobrej jakości, parzona tuż przed podaniem. I koniecznie w rodzaju dopasowanym do przygotowywanego dania.

Aby spełnione zostały wszystkie warunki, potrzebny jest odpowiedni ekspres. Nasz wybór padł na Siemens EQ500 Classic. Intuicyjność obsługi to dodatkowy atut urządzenia. A co najważniejsze – daje ono gwarancję najlepszego smaku i aromatu kawowego naparu. Tak nie tylko można, ale nawet trzeba zaczynać dzień! Oto pięć smakowitych śniadań, każde w idealnym duecie z kawą.

Chałka z masłem miodowym

To jest ten rodzaj pieczywa, które uwodzi zmysły – cieszy wyglądem, nęci zapachem i hipnotyzuje smakiem. Właściwie niewiele nam potrzeba, by poczuć błogość – ot, odrobina masła załatwia sprawę. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie podkręcili doznań. Masło miodowe i filiżanka przyjemnie kremowego cappuccino dopełnią rozkoszy.

Sprawdź przepis na chałkę z masłem miodowym >>

Jajka na kremowej fecie z pomidorkami i masłem chili

Ta propozycja to nic innego jak jajka po turecku – danie, które od pewnego czasu robi furorę wśród miłośników śniadaniowej gastronomii. Jego siła tkwi w prostocie i delikatnej ostrości. Lekki, kremowy serek skontrastowany z upieczonymi pomidorkami, aksamitem jajka na miękko i pikantnością oliwy – to połączenie smaków, które stawia na nogi. Idealnie komponuje się z nim cafe garoto, czyli mocna kawa z mleczną pianką.

Wypróbuj przepis na jajka na kremowej fecie z pomidorkami i masłem chili >>

Wytrawne muffiny z serem i karmelizowaną cebulą

Muffiny nie kojarzą się z pierwszym posiłkiem w ciągu dnia – całkiem sensownie umiejscawiane są w sekcji deserowej, jednak pod warunkiem że są na słodko. My proponujemy wersję wytrawną. Smakowy prym wiedzie tu karmelizowana cebula, a charakteru dodaje ementaler. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają rano za dużo czasu. Łyk espresso, ciastko w dłoń i można lecieć.

Zobacz przepis na wytrawne muffiny z serem i karmelizowaną cebulą >>

Tost francuski z bekonem i awokado

Chyba nie ma bardziej oczywistej propozycji śniadaniowej. Tosty można przyrządzać na tysiące sposobów, a to oznacza, że nigdy się nie nudzą. My najchętniej jemy te we francuskiej i w wytrawnej odsłonie, więc brioszkę smarujemy majonezem, obkładamy plastrami boczku i awokado. Do tego odświeżająca sałatka z młodych liści i pikli. Tosty idealnie współgrają z mocnym naparem red eye, czyli kawą z dodatkiem espresso.

Wypróbuj przepis na wytrawne tosty francuskie z bekonem i awokado >>

Pistacjowa owsianka

Są tacy, którzy mogliby jeść owsiankę nie tylko na śniadanie – to mistrzowie w swoim fachu, potrafią przyrządzać ją na różne sposoby. My nie jesteśmy aż takimi fanami, ale od czasu do czasu lubimy zafundować sobie na dzień dobry pożywną miskę. Proponujemy zatem owsiankę z pastą pistacjową i malinowym akcentem, a do tego przyjemnie łagodną kawę latte macchiato.

Sprawdź przepis na pistacjową owsiankę >>

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk