Helena Rubinstein powtarzała, że owsianka to klucz do zachowania pięknego wyglądu. Jest sycąca, zdrowa, a do tego pożywna. Mimo to większość z nas kojarzy ją z nieatrakcyjną, szarą papką, którą przygotowujemy raczej z rozsądku niż dla rozkoszy podniebienia. Tymczasem owsianka każdego dnia może smakować inaczej – wystarczy kilka trików, by całkowicie zmienić jej oblicze. Wybierzcie płatki, które najbardziej lubicie, i nie bójcie się trochę namieszać. Owies miksujcie z orkiszem lub gryką, a potem prażcie, namaczajcie przez noc albo posypcie brązowym cukrem (więcej trików i porad znajdziecie w naszym artykule o tym, jak zrobić idealną owsiankę >>). I bez względu na wszystko pamiętajcie, że każdą owsiankę koniecznie trzeba posolić!

Owsianka na 6 sposobów
Szybka, sycąca i prosta w przygotowaniu – owsianka to idealny posiłek na początek dnia. Sprawdźcie, co zrobić, by była jeszcze smaczniejsza!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Paulina Kociszewska

Owsianka z mascarpone i karmelizowaną gruszką >>
Ta owsianka z pewnością nie przypomina szarej papki z sennych koszmarów. Gdy płatki już zmiękną, zdejmijcie je z palnika i dodajcie do nich łyżkę lub dwie mascarpone. Potem dołóżcie uprażone na złoto migdały i skarmelizowaną gruszkę. Owsianka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiecie ją ulubionymi nasionami lub pestkami.

Owsianka Heleny Rubinstein >>
Nie ma takiej drugiej. Nazywana surówką piękności, według słynnej bizneswoman, jeśli jest jedzona codziennie, gwarantuje piękne paznokcie, świetlistą cerę i mocne włosy. By zrobić tę owsiankę, płatki koniecznie trzeba namoczyć. Następnego dnia pokrójcie banana, jabłko i dodajcie cytrynę. A nieco goryczki i mocny sezamowy smak nadacie owsiance dzięki łyżeczce tahiny. Pst! Przepisu szukajcie na początku artykułu. I nie dajcie się zwieść tytułowi – odnowę warto zacząć o każdej porze roku.

Nocna owsianka z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady >>
Dzięki tej owsiance zaoszczędzicie rano mnóstwo czasu. Poprzedniego wieczoru zblendujcie płatki z mlekiem, bananem i masłem orzechowym. Potem przełóżcie je do wysokiego słoika i zalejcie sosem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem wystarczy ułożyć na owsiance kilka plasterków banana i oczywiście kawałki czekolady.

Pieczona owsianka ze śliwkami >>
Ciepłe i rozgrzewające – dania z piekarnika należą do naszych ulubionych. W tej wersji owsiankę zalejcie mleczkiem kokosowym, posypcie cynamonem i dodajcie pokrojone śliwki. Gdy będzie się zapiekać, wy możecie spokojnie zaparzyć kawę lub herbatę. Taki poranek nie może być zły.

Owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi >>
Ta propozycja nie ma w sobie nic z minimalizmu. Gruszkę skarmelizujcie z odrobiną soku z cytryny i dodajcie do gotowych płatków. Owsiankę przed podaniem posypcie orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem.

Rozmarynowa owsianka z pieczonym grejpfrutem >>
Miód i brązowy cukier będą dobrze kontrastować ze słonymi płatkami i z lekko kwaskowym grejpfrutem. Na początek upieczcie cytrusy, a potem ugotujcie owsiankę na ulubionym mleku. Przed przełożeniem do misek dodajcie do niej mascarpone i energicznie zamieszajcie. Aromat nada owsiance gałązka rozmarynu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?