Kukbuk
Kukbuk

Chałka z masłem miodowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mleko
30 ml + 200 ml
świeże drożdże
14 g
cukier
15 g + 80 g
mąka pszenna
20 g + 500 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
szczypta
stopione masło
100 g
dodatkowo:
tłuszcz
do smarowania formy
mąka
do posypania
jajko „zerówka”
1 sztuka
kruszonka:
mąka pszenna
100 g
brązowy cukier
100 g
masło
50 g
masło miodowe:
miękkie masło
150 g
płynny miód
80 g
sól
szczypta

zdjęcie i przepis: Jess Nadziejko

Krok 1

Podgrzewamy 30 mililitrów mleka. Świeże drożdże, 15 gramów cukru, 20 gramów mąki i letnie mleko mieszamy – zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut.

Krok 2

W misce mieszamy mąkę, cukier, jajka i sól. Dodajemy rozczyn i 150 mililitrów mleka. Wyrabiamy około 5 minut. Jeżeli ciasto jest za suche, dolewamy mleka. Na koniec dodajemy roztopione masło i mieszamy jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej, natłuszczonej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 3

Mąkę, brązowy cukier i masło łączymy ręcznie, by uzyskać kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, wyrabiamy i dzielimy na tyle części, z ilu chcemy zapleść chałkę (splot na zdjęciu powstał z 6 równych części). Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem dokładnie studzimy.

Krok 5

Miękkie masło ubijamy w misie miksera planetarnego około 3 minut. Dodajemy miód i sól i ubijamy dalej, przez 5 minut, aż masło zrobi się jasne i puszyste.

Krok 6

Chałkę podajemy ze świeżo ubitym masłem miodowym i filiżanką pysznego cappuccino.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk