Oprócz prezentów, choinki oraz kolorowych bombek święta niezmiennie kojarzą się także z tradycyjnymi potrawami. W Wigilię na stole ustawiamy 12 potraw i wyczekujemy pierwszej gwiazdki, by rozpocząć wspólne biesiadowanie. Choć niekoniecznie za wszystkimi z dań przepadamy, co więcej, bez karpia możemy się obejść cały rok, zgodnie z obyczajem, poświęcamy długie godziny na przygotowania w kuchni. Co, jednak gdyby te mniej lubiane smaki, nieco urozmaicić? Do tego jeszcze nie poświęcając na gotowanie zbytnio czasu? Do barszczu zamiast uszek proponujemy ravioli, a sałatkę jarzynową podajemy z jajkiem w koszulce – na świąteczny stół wprowadzamy nieco kulinarnego fermentu, który przekona nawet największych tradycjonalistów.
![Śledź z korzennym majonezem, karmelizowanym jabłkiem, koperkiem i cebulą, Winiary, przepis Tomek Zielke](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1gg8lVKSb_mSXSmJ37h_10bIB7L7ElTe5zq7SMcyfww/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDMv/V2luaWFyeTA5Nzdf/a29waWFfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg)
(Nie)tradycyjna wigilia na stole
Świąteczne potrawy nie zawsze muszą smakować tak samo. Tradycyjne potrawy zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a my mamy sposoby na to, jak przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie prostego.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!