Pasta jajeczna to jedno z tych dań, które robi się w 10 minut, ze składników, które każdy z reguły ma w lodówce. Nie oznacza to jednak, że musi być nudna. Można eksperymentować z dodatkami, a także ze sposobem podania i sprawdzać, w jakiej wersji najbardziej nam zasmakuje.
Klasyczny przepis na pastę jajeczną
Jak zrobić pastę jajeczną? To banalnie proste – przygotuje ją nawet osoba, która na co dzień nie gotuje. Podstawą pasty są jajka na twardo. Możecie je ugotować na dwa sposoby. Pierwszy zakłada włożenie jajek do zimnej wody i gotowanie około 8-10 minut (w zależności od wielkości jajka) od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Innym sposobem jest umieszczenie jajek w garnku z gotującą się wodą i gotowanie przez 10-12 minut. W obu przypadkach warto pamiętać o wcześniejszym wyjęciu ich z lodówki – w przeciwnym razie mogą pęknąć.
Ugotowane jajka zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Następnie możemy pokroić je w kostkę, jeśli lubimy większe kawałki w paście, lub rozdrobnić przy użyciu widelca. Do masy jajecznej dodajemy majonez – na 4 jajka będziemy potrzebować 2-3 łyżek. W lżejszej wesji warto zmieszać majonez pół na pół z gęstym jogurtem naturalnym. Dodajemy także 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy. Pastę doprawiamy solą i pieprzem, możemy dorzucić posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Pasta jajeczna gotowa!