Kukbuk
Kukbuk
tosty z pastą jajeczną, domowa pasta jajeczna, pasta jajeczna z pesto, jajka na śniadanie, co na śniadanie

Pasta jajeczna – sprawdzone sposoby na królową kanapek

Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk. Kromka chleba posmarowana grubą warstwą jajek z majonezem i innymi dodatkami smakuje wszystkim. My pastę jajeczną lubimy szczególnie za jej różnorodność – wystarczy dodać jeden składnik, a staje się zupełnie innym daniem!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Pasta jajeczna to jedno z tych dań, które robi się w 10 minut, ze składników, które każdy z reguły ma w lodówce. Nie oznacza to jednak, że musi być nudna. Można eksperymentować z dodatkami, a także ze sposobem podania i sprawdzać, w jakiej wersji najbardziej nam zasmakuje.

Klasyczny przepis na pastę jajeczną 

Jak zrobić pastę jajeczną? To banalnie proste – przygotuje ją nawet osoba, która na co dzień nie gotuje. Podstawą pasty są jajka na twardo. Możecie je ugotować na dwa sposoby. Pierwszy zakłada włożenie jajek do zimnej wody i gotowanie około 8-10 minut (w zależności od wielkości jajka) od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Innym sposobem jest umieszczenie jajek w garnku z gotującą się wodą i gotowanie przez 10-12 minut. W obu przypadkach warto pamiętać o wcześniejszym wyjęciu ich z lodówki – w przeciwnym razie mogą pęknąć. 

Ugotowane jajka zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Następnie możemy pokroić je w kostkę, jeśli lubimy większe kawałki w paście, lub rozdrobnić przy użyciu widelca. Do masy jajecznej dodajemy majonez – na 4 jajka będziemy potrzebować 2-3 łyżek. W lżejszej wesji warto zmieszać majonez pół na pół z gęstym jogurtem naturalnym. Dodajemy także 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy. Pastę doprawiamy solą i pieprzem, możemy dorzucić posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Pasta jajeczna gotowa!  

Fot. Unsplash.com

Pasta jajeczna z awokado

A gdyby tak dodać do pasty jajecznej awokado? Pasta zyska wtedy nieco inne oblicze. Wybierzcie dojrzałe awokado i rozgniećcie je widelcem, a następnie dodajcie do pasty. W tym przypadku dobrze będzie podkręcić pastę kilkoma dodatkami – zetrzyjcie na tarce ząbek czosnku, pokrójcie drobno pół czerwonej cebuli i skropcie pastę sokiem z połowy limonki.

Jeśli lubicie, warto dorzucić nieco świeżych liści kolendry lub pietruszki. Awokado doda paście kremowości i sprawi, że nie będziecie potrzebować majonezu – chyba że nie wyobrażacie sobie bez niego pasty jajecznej!

Pasta jajeczna bez majonezu

Czym zastąpić majonez w paście jajecznej, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy go używać? Idealną alternatywą będzie gęsty jogurt grecki, można także użyć śmietany, kefiru lub wspomnianego już serka wiejskiego. Dobrym pomysłem jest dodanie do jajek guacamole, czyli pasty z awokado lub niewielkiej ilości humusu. 

Pasta jajeczna z tuńczykiem

To chyba najbardziej znana wariacja na temat pasty jajecznej. Dodatek tuńczyka sprawia, że jest intensywniejsza w smaku. Do gotowej pasty wystarczy dodać jedną lub dwie puszki tuńczyka w oleju lub w sosie własnym.

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem, a następnie łączymy z masą jajeczną. Jego smak świetnie podkreśli szczypiorek lub koperek. Zachęcamy też do eksperymentów z innymi puszkowanymi rybami, na przykład pstrągiem. 

Pasta jajeczna z twarogiem

Kolejna wersja pasty jajecznej to ta z twarogiem. Tak, twaróg bardzo dobrze się tutaj sprawdzi. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty, wystarczy rozgnieść go widelcem razem z jajkami. Na 3-4 jajka będziecie potrzebować około 50 gramów twarogu, ale jego ilość zależy od waszych preferencji. Pamiętajcie tylko, że ma on lekko kwaskowy posmak, co wpłynie na finalny smak pasty jajecznej. 

Twaróg można zastąpić serkiem wiejskim lub twarożkiem śmietankowym – wtedy pasta będzie delikatniejsza w smaku, ale zmieni się jej konsystencja, stanie się mniej zwarta. W wersji roślinnej zamiast twarogu można dodać do pasty na przykład tofu. 

Fot. Unsplash.com

Wegańskie śniadania. Przepis na pastę bezjajeczną (fot. Maciek Niemojewski)

Pasta bezjajeczna 

A co w sytuacji, jeśli nie jemy jajek? Z czego zrobić pastę, która przypomina jajeczną, ale jednocześnie jest wegańska? Spróbujcie zrobić pastę bezjajeczną na bazie ziemniaków i tofu z dodatkiem chrzanu i szczypiorku. Za jajeczny smak odpowiadać będzie sól kala namak, która ma charakterystyczny aromat. Poczęstujcie znajomych i poproście ich, by odgadli listę składników – z pewnością postawią na jajka!

Inna wersja pasty bezjajecznej to pasta na bazie tofu i ciecierzycy. Sekretem jest tutaj to, że część tofu miksujemy razem z ciecierzycą i dodatkami na gładką pastę, a część rozgniatamy widelcem i dopiero dorzucamy do reszty. Chodzi o to, by pasta nie była jednolita, a raczej miała charakterystyczne dla pasty jajecznej kawałki. Dodajemy również miód, musztardę i majonez, a także kurkumę dla lepszego koloru.

Jak podawać pastę jajeczną?

Najprostszym sposobem jest oczywiście podanie pasty na kanapkach. Jeśli jednak znudziły wam się klasyczne pajdy chleba posmarowane pastą, możecie przygotować na przykład tortille z pastą jajeczną. 

Świetnym pomysłem jest też podanie pasty w większej misce na środek stołu i przygotowanie do niej dodatków, na przykład pieczywa, różnych warzyw i ziół, aby każdy mógł sam skomponować swoją kanapkę. Jeszcze innym sposobem jest serwowanie pasty w formie niewielkich przekąsek – na krakersach lub pojedynczych liściach sałaty. 

Sprawdźcie inne nasze pomysły na dania z pastą jajeczną!

Kanapki z zielonym pesto i pastą jajeczną

Zwykła kanapka z pastą jajeczną? Nie u nas! W redakcji KUKBUKA chrupiącą pajdę chleba najpierw smarujemy ulubionym pesto, a następnie układamy na niej porcję pasty jajecznej.

Do tego pokrojona w piórka czerwona cebula i plasterki kiszonego ogórka. Niby tylko kilka dodatków, a zupełnie inna kanapka, nie sądzicie?

Sprawdź przepis na kanapki na śniadanie z zielonym pesto i pastą jajeczną >>

Gofry szpinakowe z pastą jajeczną

Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla tych słodkich, podawanych zwykle z bitą śmietaną i owocami. Na śniadanie możecie przygotować gofry szpinakowe. W naszym przepisie sięgamy po mąkę ryżową i kukurydzianą, a masę doprawiamy czosnkiem.

Takie bezglutenowe, zielone gofry zasmakują każdemu. Użyjcie ich zamiast chleba i stwórzcie pyszne gofrowe kanapki z pastą jajeczną! 

Sprawdź przepis na gofry szpinakowe z pastą jajeczną >>

Flatbread z pastą ziołowo-jajeczną i pomidorami

Kanapka na bogato? Przygotujcie flatbread z pastą na bazie jajek, suchego chleba, koperku i szczypiorku. Pasta nie będzie tym razem jedynym składnikiem – do domowych chlebków wkładamy także podsmażony szpinak i kiełbasę, nie mogło również zabraknąć pomidorów.

Taka kanapka z pastą jajeczną doskonale smakuje na śniadanie, ale też świetnie sprawdza się w wersji na wynos, na przykład do lunchboxa.

Sprawdź przepis na flatbread z pastą ziołowo-jajeczną i pomidorami >>

Pasta jajeczna jest uniwersalna i pyszna. Koniecznie przetestujcie nasze przepisy i próbujcie coraz to nowszych wariacji na temat pasty. Ich liczba jest nieskończona, a ogranicza was tylko wyobraźnia!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk