Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na kanapkę z pastą ziołowo-jajeczną i pomidorami. Szybka kanapka z pastą ziołowo-jajeczną i pomidorami - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Flatbread z pastą ziołowo-jajeczną i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
100 g + do posypania
sól
szczypta
mielony kminek
szczypta
woda
według uznania
koperek
1 pęczek
szczypiorek
1 pęczek
jajko "zerówka"
1 sztuka (ugotowana na twardo)
suchy chleb orkiszowy
2 kromki
olej słonecznikowy
100 ml
pomidory (w różnych kolorach)
3 sztuki
swojska kiełbasa
100 g
szpinak
50 g
dymka
1 sztuka

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio

krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i kminku. Mieszamy, wlewając wodę. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość około ½ centymetra. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy flatbread – z obu stron – aż pojawią się na nim brązowe plamy. Przekładamy na talerz.

krok 2

Do wysokiego naczynia wkładamy koperek, szczypiorek, jajko i chleb, wlewamy olej. Blendujemy na pastę. Smarujemy nią flatbread, na tym układamy pomidory pokrojone w plastry. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na chrupko. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwilę. Kiełbasę i szpinak dokładamy na kanapkę. Posypujemy ją pokrojoną dymką i zamykamy wykałaczką.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk