Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez okazałej babki na stole. Tradycja wypiekania ciasta przypominającego kształtem pofałdowane kobiece spódnice narodziła się w XVII wieku, a do Polski (jak również innych krajów zachodnich) trafiła ze Wschodu. W zależności od regionu i tradycji wypieka się baby drożdżowe, ucierane, piaskowe, a nawet gryczane czy cytrynowe. Można je polewać lukrem, czekoladą, serwować z rodzynkami lub bez – w kwestii dekoracji panuje całkowita dowolność, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia domowych cukierników. I tak co roku na świąteczne stoły trafiają tysiące różnokolorowych bab, które zgodnie z wielkanocną symboliką mają zapewnić domownikom powodzenie i dostatek. Zainspirujcie się naszymi propozycjami i wypróbujcie najlepsze przepisy zarówno na babkę tradycyjną, jak i jej mniej klasyczne wersje, pełne smakowitych dodatków.
Najlepsze przepisy na wielkanocne babki
Jest niekwestionowaną królową Wielkanocy. Puszysta, kolorowa i słodka – dodaje charakteru świątecznemu stołowi. Sprawdźcie, jak upiec tradycyjną babkę, poznajcie też przepisy w sam raz dla amatorów kulinarnych eksperymentów.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: wszystkiegoslodkiego.pl
Babka zebra
Są takie ciasta, które zawsze się udają, niezależnie od umiejętności piekącego. Ta babka nie dość, że jest prosta, to jeszcze zachwyca delikatnością i puszystością. A do tego wygląda oszałamiająco. Uwaga! Wszystkim początkującym cukiernikom podpowiadamy, że aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Babka cytrynowa
Trudno w Święta Wielkanocne obejść się bez dobrze znanych smaków – takich, które przywodzą na myśl słodkie dzieciństwo, pachnące najlepszymi babcinymi wypiekami. Jeśli zatęskniliście za nimi, to na Wielkanoc upieczcie klasyczną babkę cytrynową z delikatnym twistem. Zamiast w tradycyjnej formie zróbcie ciasto w kształcie… jajka. Efekt będzie piorunujący!
Sprawdź przepis na doskonałą babkę cytrynową >>
Puszysta, lekko wilgotna babka z delikatnym aromatem cytrynowym
Babka wiedeńska
Tradycyjna drożdżowa babka ze skórką cytrynową posmakuje każdemu. Zwłaszcza jeśli zadbacie o kolorową dekorację, której zrobienie zajmie dosłownie kilka chwil. Puszyste i lekko wilgotne ciasto przyozdóbcie gniazdkiem z białej czekolady – idealnie wpisze się w klimat Świąt Wielkanocnych.
Babka marmurkowa
Ta babka jest szybka i prosta w przygotowaniu. A do tego obłędnie czekoladowa. Dzięki kokosowej nucie od tego rewelacyjnego ciasta trudno będzie się oderwać. Pamiętajcie, by koniecznie udekorować babkę polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Naprawdę warto!
Babka z majonezem
Nie dajcie się zmylić pozorom – babka i majonez to doskonale zgrany duet. Dzięki kremowemu i gęstemu majonezowi uzyskacie puszyste i wilgotne ciasto, które z każdym kęsem będzie zaostrzać apetyt na więcej! Ani się obejrzycie, a na talerzu zostaną same okruchy.
Odkryj przepis na babkę z majonezem >>
Klasyczna babka z kolorowym wzorem tulipana
Babka ucierana
Zimą najbardziej tęsknimy za kolorowymi kwiatami i zielonymi drzewami. Na szczęście dzięki tej babce powitacie wiosnę w domu znacznie szybciej, niezależnie od tego, jaka pogoda panuje na zewnątrz. Pomiędzy trzema kolorowymi warstwami kryje się apetyczna niespodzianka – malinowy kisiel, który zaskakująco dobrze komponuje się z miękkim, puszystym ciastem. Po przekrojeniu baby zaś zobaczycie przepiękny wzór, który przypomina kwiat tulipana.
Bezglutenowa babka cytrynowa
Choć to babka bezglutenowa, dzięki kilku sprytnym trikom zachwyci także miłośników klasycznych deserów. Zamiast pszennej użyjcie mąki ryżowej i z ciecierzycy. Do tego dodajcie mielone migdały i mleko bez laktozy. Doskonale pasuje tu skórka otarta z cytryny, dzięki której baba będzie obłędnie smakować i pachnieć.
Wegańska babka drożdżowa
Drożdżową babkę wielkanocną można przygotować w wersji mniej tradycyjnej, ale równie smacznej. Wystarczy, że zwykłe mleko zastąpicie roślinnym, na przykład owsianym lub sojowym, a zamiast jajka użyjecie namoczonego siemienia lnianego, które doskonale sprawdza się jako spoiwo. I smacznie, i efektownie!
Propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni
Babka z dynią i matchą
To idealna propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni, a do tego chętnie przyrządzają zdrowsze wersje deserów. Bogata w cynk dynia świetnie komponuje się z japońską matchą, która nie dość, że jest silnym antyoksydantem, to jeszcze działa przeciwbakteryjnie, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Jeśli do prozdrowotnych wartości składników ciasta dodacie niebanalny wygląd baby i prostotę jej wykonania, to otrzymacie wręcz idealny wielkanocny przepis.
Babka kokosowa
Kto powiedział, że do tradycyjnej wielkanocnej baby nie można dodać odrobiny egzotyki? Likier kokosowy i wiórki kokosowe w połączeniu z cytrynowym lukrem świetnie się komponują z drożdżowym ciastem i sprawią, że na chwilę wielkanocne świętowanie przeniesie się na tropikalne wyspy. Jeśli nie boicie się eksperymentów, koniecznie zacznijcie od tego przepisu.
Babka kakaowa
Babka kakaowa kusi i wyglądem, i intensywnym zapachem skórki pomarańczowej. W smaku delikatna, ale z charakterem – z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.
Prosta w przygotowaniu babka z nutą wanilii
Waniliowa babka piaskowa
Kolejny klasyk, który świetnie się sprawdzi w święta. Prosta w przygotowaniu babka z nutą wanilii, która nadaje temu wypiekowi niepowtarzalny smak. Po upieczeniu ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem – i gotowe.
Babka gotowana
Ile regionów Polski, tyle sposobów na wielkanocną babę. Tym razem proponujemy wam ciasto gotowane w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsze i dosłownie rozpłynie się w ustach. Ogromnym plusem tej metody jest to, że ciasto na pewno się nie przypali. Na koniec obowiązkowo udekorujcie babkę polewą czekoladową.
Zobacz, jak ugotować babkę wielkanocną >>
Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?