Kukbuk
Kukbuk
Świąteczny tort z gwizadkami z pierniczków. Wszystkiego Słodkiego (fot. materiały prasowe)

Kilka ważnych rad przed świątecznym pieczeniem

Bezcenne podpowiedzi babci, inspirujące wskazówki mamy, kuchenne triki znane z magazynów kulinarnych. Przedstawiamy subiektywne zestawienie najlepszych rad dotyczących świątecznych wypieków.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Święta zbliżają się wielkimi krokami i choć w tym roku będą pod różnym względem wyjątkowe, jedno z pewnością się nie zmieni – pełne dziecięcej ekscytacji oczekiwanie na świąteczne wypieki. I choć większość z nas ma asa w cukierniczym rękawie w postaci babcinych przepisów, godzin spędzonych na podpatrywaniu mamy czy lat praktyki we własnej kuchni, warto przypomnieć sobie najlepsze rady, jakie kiedykolwiek otrzymaliśmy. A tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem, prezentujemy doskonały poradnik na start. Oto osiem porad, dzięki którym te święta spędzicie z pięknymi wypiekami.

Dekoracyjny tort na święta z choinkami i kremem

Jak uniknąć zakalca?

To pytanie jest jak cukierniczy evergreen – zawsze świeże. Choć znamy wielu amatorów niewyrośniętego ciasta z jego charakterystyczną ciągliwą strukturą, są też tacy, u których widmo zakalca wywołuje koszmary z powodzeniem nadające się do nakręcenia kulinarnego dreszczowca. Jednak w święta wolimy komedie romantyczne, więc znajdujemy kilka niezawodnych sposobów na to, jak z czułością podejść do ciasta, żeby zakalec pożegnać raz na zawsze, wesoło przy tym chichocząc.  

Zobaczcie porady, jak uniknąć zakalca >>

Puszysty sernik na herbatnikach jak z Przyjaciół z kremem i owocami

Jak upiec idealny sernik?

Za odpowiedź na to pytanie niejeden dałby się pokroić. I choć ciasto z sera było znane już w starożytnej Grecji, to akurat we współczesnej Polsce nie może go zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Możliwych wariantów jest wiele – od ciężkich i treściwych, przez idealnie kremowe, po te puszyste i lekkie jak chmurka. Od delikatnie oprószonych cukrem pudrem, przez oblane przyjemnie kwaskowym lukrem, po przykryte grubą warstwą czekolady. Niezależnie od tego, jaki sernik lubimy, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, dzięki którym jego wymarzona wersja zawsze się uda.

Znajdźcie kilka wskazówek, dzięki którym wasz sernik będzie idealny >>

Ciasto z polewą czekoladową, laską cukrową i pierniczkami na święta

Jak zrobić doskonałą polewę czekoladową?

Każdy, kto podjął się tego wcale niełatwego zadania, wie, że wcześniejsze rozważania na ten temat mają dużo sensu. Głównie dlatego, że możliwości zrobienia dobrej masy czekoladowej jest dużo – musimy tylko wybrać tę najlepszą dla siebie. Jedni postawią na wersję ze śmietanką, wyznawcy masła nie odmówią sobie dodania go do polewy, a weganie z powodzeniem przygotują masę przy użyciu mleka roślinnego. Kolejne ważne pytanie brzmi: co zrobić, żeby polewa nie była zbyt twarda? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Zobaczcie, jak przygotować doskonałą polewę. Poznajcie sześć sprawdzonych przepisów >> 

Nieobrane orzechy laskowe w łupinach

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy prawie nie mają wad – są zdrowe, smaczne i doskonale komponują się z czekoladą. Jeśli jednak mówimy o laskowych, nie lada trudności może przysporzyć ich obieranie – a to niezbędna czynność, jeśli chcemy przyrządzić krem orzechowy lub posypkę, bo ciemna skórka nadaje im gorzkawy posmak. Jeśli chcemy zachować głębię smaku i wydobyć z orzechów to, co najlepsze, warto je uprażyć i obrać ze skórki. Dzięki dwóm prostym sposobom to zadanie przestanie być twardym orzechem do zgryzienia.

Zobaczcie, jak łatwo obrać orzechy laskowe >>

 

Dwie małe francuskie bezy

Jak zrobić idealną bezę?

Przygotowanie imponującej bezy to wyższa szkoła jazdy – kiedy okazały deser umości się na stole, z pewnością wzbudzi niekłamany podziw rodziny i przyjaciół. Beza zawsze robi wrażenie, niezależnie od tego, czy ktoś ją lubi, czy nie. Udany, bogaty w swojej formie wypiek na zawsze zagwarantuje nam miejsce na podium rodzinnych mistrzostw w cukiernictwie wyczynowym.

Tu znajdziecie swój bezowy niezbędnik >>

Kruche ciastko kremówka z puszystym kremem na białym talerzu

Jak nie zwarzyć kremu budyniowego?

Krem budyniowy może się zwarzyć nawet najbardziej zaprawionym w cukierniczych bojach. Warunków powodzenia jest tutaj sporo – nie może być ani zbyt sztywny, ani bardzo rzadki, masło musi mieć odpowiednią temperaturę, a miksowanie nie powinno trwać zbyt długo. A czy zwarzoną masę da się jeszcze uratować? Wszystkie odpowiedzi na te delikatne jak krem budyniowy pytania znajdziecie poniżej.

Sprawdźcie, co zrobić, aby krem budyniowy się nie zwarzył >>

Kremowy sernik z czekoladową polewą z orzechami na białym talerzu

Jak zrobić spód z herbatników?

W kruchym i pysznym spodzie rozchodzi się głównie o szybkość jego przygotowania. W nawale niezliczonych obowiązków, w ferworze precyzyjnego lepienia pierogów, pakowania świątecznych prezentów i ciągłego sprzątania choć jedna rzecz powinna być błyskawiczna i banalnie prosta. I taka jest – dwa lub trzy składniki (również w wersji wegańskiej i kakaowej), proste narzędzia i chwila na wykonanie wystarczą, aby odhaczyć kolejną rzecz na naszej długiej liście.

Zobaczcie cztery sposoby na przygotowanie herbatnikowego spodu ciasta >>

Świąteczny tort z gwizadkami z pierniczków. Wszystkiego Słodkiego (fot. materiały prasowe)

Jak udekorować ciasto?

To wyzwanie zdaje się być skierowane tylko do najwytrwalszych. Upiec smaczne ciasto to jedno, ale jak je później pięknie udekorować, aby syciło także oczy? Wbrew pozorom to zadanie nie musi być ani skomplikowane, ani czasochłonne – wystarczy odrobina kreatywności i składniki, które zwykle mamy w domu. Zapewniamy, że zabawy będzie przy tym, że ho, ho!

Zobaczcie, jak efektownie udekorować ciasto >>

Sprawdźcie sposoby na słodkie świąteczne dekoracje >>

Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)

Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk