Kukbuk
Kukbuk

Wrap z kurczakiem w orzechowej marynacie z grillowanymi warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
KURCZAK:
pierś kurczaka
300 g
sól
1 łyżeczka
biały pieprz
½ łyżeczki
oliwa
2 łyżki
masło orzechowe
2 łyżki
biały sezam
1 łyżeczka
sok z limonki
z ½ sztuki
sos sojowy
1 łyżka
olej roślinny
2 łyżki
GRILLOWANE WARZYWA:
czerwona papryka
½ sztuki
żółta papryka
½ sztuki
cukinia
½ sztuki
cebula
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
zioła prowansalskie
½ łyżeczki
DODATKOWO:
tortilla z kurkumą
2 sztuki
sos czosnkowy
4 łyżki
sałata lodowa
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Mięso oprószamy solą i białym pieprzem. Dodajemy oliwę, masło orzechowe, biały sezam, sok z limonki i sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do lodówki.

krok 2

Warzywa myjemy. Papryki rozkrawamy i po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w paski o szerokości 1½-2 centymetry. Cukinię i cebulę kroimy w plasterki. Warzywa oprószamy solą. Najpierw grillujemy paprykę do miękkości, a następnie cukinię, którą dodatkowo posypujemy ziołami prowansalskimi. Na koniec grillujemy cebulę. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka w orzechowej marynacie.

krok 3

Tortille pojedynczo podgrzewamy na lekko rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Ciepły placek smarujemy łyżką sosu czosnkowego. Bliżej jednego brzegu układamy porwaną sałatę lodową, grillowane warzywa i kurczaka w orzechowej marynacie. Wierzch polewamy drugą łyżką sosu czosnkowego. Dół tortilli zakładamy do góry. Począwszy od prawej strony, zwijamy placek, by utworzyć klasyczny rulonik, z którego na górze wystają składniki. Wrapy podajemy od razu po przygotowaniu lub zawijamy w folię aluminiową i zabieramy do pracy na lunch.

Koszyk