Kukbuk
Kukbuk

Tortilla paprykowa z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min + 120 min pieczenia mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
SZARPANY KURCZAK:
ćwiartka kurczaka
3 sztuki (lub pierś kurczaka 400 g)
czosnek
1 ząbek
sos adobo
2 łyżki
sos worcester
1 łyżka
miód
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
wędzona papryka
1 łyżeczka
chili
szczypta
sól
1 łyżeczka
sok pomarańczowy
50 ml
SALSA:
pomidor malinowy
1 sztuka
awokado
½ sztuki
czerwona cebula
⅓ sztuki
sok z limonki
½ sztuki
świeża kolendra
garść
sól
do smaku
pieprz
do smaku
DODATKOWO:
tortilla paprykowa
2 sztuki
ser mimolette
4 plastry
sos jogurtowy z kolendrą
4 łyżki
pikle
według uznania
prażony sezam
prażony sezam

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.

krok 2

W miseczce łączymy sos adobo, worcester, miód, oliwę, wędzoną paprykę, szczyptę chili, sól i sok pomarańczowy. Kurczaka nacieramy marynatą, przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Po 60 minutach pieczenia z mięsa zdejmujemy skórę (wyrzucamy ją) i podlewamy je sosem. Naczynie ponownie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

krok 3

Przygotowujemy salsę. Pomidora dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego. Miąższ pomidora, awokado i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dodajemy sok wyciśnięty z limonki, garść posiekanej kolendry, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na bok, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

krok 4

Pół godziny przed końcem pieczenia z kurczaka wyciągamy kości, a mięso rozrywamy na podłużne paski. Mieszamy je z sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika – tym razem bez przykrycia. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika tuż przed podaniem, aby było ciepłe. Jeśli kurczak nie będzie wystarczająco miękki, możemy wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

krok 5

Na paprykowych tortillach układamy po 2 plasterki sera mimolette i podgrzewamy placki pojedynczo na lekko rozgrzanej suchej patelni. Na ciepłe tortille wykładamy po łyżce sosu, po porcji ulubionych pikli i szarpanego kurczaka. Polewamy drugą łyżką sosu, dokładamy salsę z awokado i posypujemy prażonym sezamem. Brzegi tortilli zakładamy do góry i zwijamy ją w rulon. Wrapy podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy je też grillować, dzięki czemu będą bardziej chrupiące z zewnątrz. Można je również zawinąć w folię aluminiową i zabrać do pracy na lunch.

Koszyk