Kukbuk
Kukbuk

Żółta tortilla z szarpanym kurczakiem curry i z cheddarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 min + 120 min pieczenia mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
SZARPANY KURCZAK:
ćwiartka kurczaka
3 sztuki (lub pierś kurczaka 300 g)
czerwona cebula
1 sztuka
sos sojowy
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
kumin
⅓ łyżeczki
sól
1 łyżeczka
czerwona pasta curry
1 łyżka
sok pomarańczowy
50 ml
DODATKOWO:
ser cheddar
90 g
bazylia
⅓ pęczka
tortilla z kurkumą
2 sztuki
sos majonezowy z ziołami
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.

krok 2

W miseczce łączymy sos sojowy, miód, oliwę, kumin, sól, czubatą łyżkę pasty curry i sok pomarańczowy. Kurczaka nacieramy marynatą, przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Po 60 minutach pieczenia z mięsa zdejmujemy skórę (wyrzucamy ją) i podlewamy je sosem. Naczynie ponownie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

krok 3

Pół godziny przed końcem pieczenia z kurczaka wyciągamy kości, a mięso rozrywamy na podłużne paski. Mieszamy je z sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika – tym razem bez przykrycia. Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika tuż przed podaniem, aby był ciepły i soczysty. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie, możemy wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

krok 4

Pół godziny przed końcem pieczenia z kurczaka wyciągamy kości, a mięso rozrywamy na podłużne paski. Mieszamy je z sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika – tym razem bez przykrycia. Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika tuż przed podaniem, aby był ciepły i soczysty. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie, możemy wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

Koszyk