Kukbuk
Kukbuk

Musztarda – jak kreatywnie używać jej w kuchni?

Nie ma chyba lodówki, w której na jednej z półek nie stałaby ona. To królowa dressingów, marynat i sosów: musztarda. Często traktujemy ją jako coś oczywistego i nie zastanawiamy się zbytnio nad tym, że przecież oprócz kanapek czy hot dogów odnajdzie się w wielu innych daniach. Podpowiadamy, jak używać jej w kuchni z pomysłem, tak by zaskoczyć domowników i gości!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Mateusz Bakunowicz-Bogaczuk

Zdjęcia w tekście: materiały prasowe marki KAMIS

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jajka w sosie musztardowym, kanapka z musztardą, jajkiem i awokado, musztardowy dip do deski serów – uwielbiamy ją w każdym wariancie i cenimy zwłaszcza za uniwersalność. Musztarda potrafi skutecznie podkręcić smak każdego dania, sprawić, że będzie bardziej pikantne, kremowe lub chrupiące. W zależności od użytego rodzaju sprawdzi się zarówno na kanapkach, jak i w gulaszach, zupach czy marynatach.

Zwłaszcza w lecie, kiedy zapraszamy gości na przyjęcia w ogrodzie czy organizujemy pikniki i spotkania przy grillu, używamy musztardy w wielu przyrządzanych na te okazje daniach. W szukaniu pomysłów na ugoszczenie przyjaciół i rodziny pomogła nam marka KAMIS ze swoimi produktami, które podkręcają smak każdej potrawy. Sprawdźmy, do czego możemy użyć musztardy, by było nie tylko bardzo apetycznie, ale i kreatywnie!

W podróży? Kanapki!

Kiedy myślimy o wyjazdach i tym, co jemy w podróży, jako pierwsze do głowy przychodzą nam kanapki. Zamiast jednak stawiać na prostą bułkę czy chleb z szynką i serem, zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami. Szczególnie polecamy tost z awokado, jajkiem sadzonym i rukolą albo przygotowanym wcześniej musztardowym kurczakiem z sosem cezar.

Sprawdź nasz przepis na kanapkę z kurczakiem w sosie musztardowo-miodowym!

Musztarda może także posłużyć nam jak masło – smarujemy cienką warstwą pieczywo i układamy na nim ulubione dodatki.

Inny pomysł na ciekawy dodatek do pieczywa? Wymieszajcie masło z musztardą, dodajcie sok i skórkę z cytryny, a otrzymacie świetne smakowe smarowidło. W takich przepisach najlepiej sprawdzi się Musztarda delikatesowa KAMIS, która jest lekko słodka, a przy tym idealnie kremowa. Jeśli natomiast lubicie, gdy coś przyjemnie chrupie w zębach, wybierzcie musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy.

Piknikowe rarytasy

Nie wyobrażamy sobie wakacyjnych miesięcy bez pikników. Pakujemy do wielkiego piknikowego kosza talerze, sztućce oraz szklanki i pieczołowicie przygotowujemy przekąski. Nie muszą być skomplikowane, ważne, by smakowały! Naszą sztandarową pozycją w piknikowym menu jest sałatka makaronowa z sosem musztardowym. Wybieramy makaron z rowkami, na przykład penne, by sos lepiej się na nim trzymał. Dodajemy pokrojonego brokuła, marchew i zielony groszek. Całość posypujemy fetą.

W tym przepisie używamy dwóch rodzajów musztardy – delikatesowej i miodowej. Ta pierwsza nada sosowi kremowość, a ta druga – nieco słodyczy. Słodki smak to zasługa miodu wielokwiatowego, dzięki któremu musztarda ma wyjątkową głębię. Do sosu dodajemy jeszcze gęstą śmietankę, trochę majonezu i sok z cytryny. 

Musztarda miodowa i delikatesowa KAMIS sprawią też, że nawet prosta sałatka – z kilku rodzajów sałaty, pomidora i cebuli – będzie smakowała jak w restauracji. Możemy także dołożyć pokrojonego grillowanego kurczaka.

Do lekkich sałatek na bazie warzyw robimy szybki winegret. Najprostszy patent na ten sos to umieszczenie wszystkich składników – Musztardy dijon KAMIS, miodu, oliwy i soku z cytryny – w słoiku, zakręcenie go i mocne potrząsanie do momentu, aż dokładnie się połączą.

Grill ze smakiem

Co najczęściej kładziecie na grillu? U nas oprócz kiełbasek zwykle pojawiają się karkówka lub szaszłyki z piersi kurczaka, a także warzywa. Mięso oczywiście wcześniej marynujemy, by było soczyste i aromatyczne. W musztardowej marynacie można zanurzyć również ryby, takie jak łosoś, tofu i rozmaite warzywa – potem wystarczy je upiec lub grillować.

Jak zrobić taką marynatę? Kilka łyżeczek musztardy sarepskiej łączymy z kilkoma łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie pokrywamy marynatą mięso lub warzywa i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W tym przypadku stawiamy na musztardę sarepską, nieco bardziej charakterną siostrę delikatesowej. Dzięki lekko pikantnemu smakowi dobrze pasuje do marynat, a jej użycie powoduje, że mięsa czy warzyw nie musimy już specjalnie doprawiać.

Do dań z grilla polecamy przygotować piklowane warzywa w musztardowej zalewie. Do wody dodajemy ocet, cukier, sól i kilka łyżeczek musztardy sarepskiej. Zalane taką marynatą ogórki po upływie około tygodnia będą gotowe do jedzenia. Kto lubi smakowe eksperymenty, może w ten sam sposób zakonserwować na przykład paprykę czy rzodkiew.

Domówka na bogato

Kiedy pogoda nie dopisuje, przenosimy się do przytulnego domowego zacisza. W salonie rozkładamy stół, który zastawiamy talerzami, salaterkami i półmiskami z mnóstwem pyszności. Jednego na naszym stole nie może zabraknąć – deski serów. Przy komponowaniu tego typu przekąski warto pamiętać, by wybierać zróżnicowane produkty, zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.

Zadbajmy o to, by na desce znalazły się sery pleśniowe, półtwarde i twarde, a nawet możemy się pokusić o sery miękkie i świeże. Świetnie sprawdzą się dodatki takie jak owocowy chutney, miód czy Musztarda francuska KAMIS, ponieważ jej ziarnista tekstura przyjemnie kontrastuje z kremowymi, delikatnymi serami. Na desce, jako dodatki, odnajdą się na przykład różne rodzaje wędliny i kiełbas, oliwki, kapary albo owoce, takie jak winogrona czy kawałki melona. Dzięki różnorodnym składnikom możemy odkrywać coraz to nowsze kompozycje smakowe.

Partnerem artykułu jest marka KAMIS.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk