Kukbuk
Kukbuk
Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić leczo? 4 sposoby na węgierską potrawę

To jedna z tych potraw, do których przyrządzenia używamy tego, co w danym momencie roku smakuje najlepiej. Dojrzałe soczyste pomidory, jędrne cukinie i bakłażany, intensywną w smaku paprykę. Jak zrobić leczo? Mamy na to cztery sprawdzone sposoby!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Leczo skradło nasze serca nie tylko dlatego, że jest kolorowe i smakuje dojrzałym latem, ale również z powodu szybkości i łatwości przygotowania. Ta jednogarnkowa potrawa robi się właściwie sama. Niektórzy preferują przygotować część składników wcześniej, ale nie jest to konieczne. Właściwie to danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale niekoniecznie chcą spędzać w kuchni długie godziny na przygotowaniach.

Do tego ten węgierski gulasz doskonale nadaje się do wykorzystania resztek. Lekko zwiędnięte cukinie czy wybuchające sokiem pomidory zyskają w nim nowe życie, a biesiadnicy nawet nie zauważą ich niedoskonałości.

W jednym garnku (albo dwóch)

Leczo jest powszechnie znane jako danie jednogarnkowe. Wrzucamy wszystkie składniki, dusimy przez jakiś czas i gotowe. To z pewnością najprostszy sposób na zrobienie leczo. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że lepszy smak wart jest odrobiny więcej pracy. Chodzi o to, by przed wrzuceniem do garnka podsmażyć warzywa i mięso na patelni. Dzięki temu nastąpi karmelizacja, pojawi się też chrupkość, a to wszystko poprawi smak dania. Najlepiej smażyć składniki na małej ilości oleju lub oliwy, a następnie przerzucić do garnka.

Do leczo nie powinniśmy dodawać wody – warzywa takie jak pomidory mają jej w sobie na tyle dużo, że danie na pewno się nie przypali. Wręcz przeciwnie, może się okazać, że będziemy musieli lekko je zagęścić, żeby przypominało bardziej gulasz, a mniej zupę. Możemy zrobić to na przykład poprzez dodanie do leczo niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego – ma on jednak specyficzny kwaskowy smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Najlepiej gotować leczo powoli na małym ogniu, dzięki czemu zawarta w warzywach woda się zredukuje.

Fot. Unsplash.com

Leczo – przepis na węgierski specjał

Z leczo jest trochę jak z polskim bigosem. Każdy ma na nie własny, trochę inny przepis. Mimo że podstawowe składniki się zgadzają, sposób doprawienia i dodatki mogą się znacząco różnić. Głównymi składnikami leczo są warzywa: cebula, pomidory i papryka. Do tego zestawu zwykle dodaje się także kiełbasę.

Ten podstawowy przepis na leczo można jednak dowolnie modyfikować i dołożyć do niego inne warzywa czy mięso. Ba! Leczo można nawet zawekować na zimę. Wyobraźcie sobie, że otwieracie pachnący słoik w zimnym styczniu czy lutym – coś wspaniałego! My proponujemy cztery sprawdzone sposoby na leczo, koniecznie je przetestujcie!

Leczo warzywne

Węgierskie danie jest jednym z tych, które doskonale sprawdzają się w wersji wegetariańskiej, a na dobrą sprawę i wegańskiej. Jeśli jednak chcemy przygotować leczo bez mięsa, musimy zwiększyć ilość warzyw i użyć odpowiednich przypraw. Jakie przyprawy do leczo będą najlepsze? Warto sięgnąć po słodką i ostrą paprykę, a także czosnek. Możemy też użyć odrobiny oregano lub bazylii. W przypadku wersji wege do leczo dodajemy więcej niż zwykle papryki wędzonej, która będzie odpowiadać za lekko dymny, „mięsny” smak.

Do potrawy dorzucamy też takie warzywa jak cukinia czy bakłażan. Pamiętajmy, że możemy dodać je dopiero po chwili, ponieważ zmiękną szybciej niż na przykład papryka. Jeśli nie lubimy papryki, możemy całkiem zastąpić ją cukinią – leczo z cukinii jest naprawdę pyszne!

Sprawdź nasz przepis na leczo z warzywami!

Najszybciej ugotuje się delikatna biała papryka, która jest dostępna pod koniec lata, z kolei jeśli lubimy słodkie leczo, powinniśmy dodać do niego więcej czerwonej papryki.

Leczo z kiełbasą

Do leczo często dodaje się grzyby, na przykład pieczarki – to dobry pomysł, ponieważ sprawią one, że potrawa będzie smakować ciekawiej. Nie chcemy jednak przykryć smaku warzyw, a grzyby mają dość mocny aromat, dlatego najlepiej traktować je właśnie jako jeden z dodatków. Poza tym wybierzmy dobrze rodzaj używanej papryki. Najszybciej ugotuje się delikatna biała papryka, która jest dostępna pod koniec lata, z kolei jeśli lubimy słodkie leczo, powinniśmy dodać do niego więcej czerwonej papryki. Polecamy użyć także co najmniej jednej zielonej i żółtej, ponieważ leczo nie tylko zyska na smaku, ale i nabierze pięknych kolorów.

Węgrzy lubią dodawać do leczo kiełbasę. Jej rodzaj również może zdecydować o charakterze dania. Bardziej lub mniej wędzona, pikantna lub łagodna, z dodatkiem przypraw albo bardzo delikatna – wybór należy do was! Kiełbasę warto wcześniej podsmażyć, a potem dorzucić do garnka z warzywami.

Fot. Unsplash.com

Leczo z kurczakiem

Nieco mniej popularne jest leczo z kurczakiem. Mięso musimy lekko obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli i czosnku. Najlepiej, jeśli wcześniej marynowało się przez co najmniej godzinę. Do kawałków kurczaka dodajemy pozostałe warzywa i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Do leczo z kurczakiem możemy wlać niewielką ilość białego wina – danie będzie bardziej wyrafinowane.

Leczo do słoików

Leczo w słoikach na zimę to idealne rozwiązanie – po otwarciu mamy gotowy obiad. Niektórzy, by mieć pewność, że leczo się nie zepsuje, dodają do niego ocet i cukier. Nie jest to jednak konieczne, a wpływa na smak.

Z pewnością za to leczo w słoikach musimy pasteryzować. Można to zrobić w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku. Wodę w garnku, w którym umieszczamy słoiki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Z kolei jeśli pasteryzujemy przetwory w piekarniku, nagrzewamy go do 120-130 stopni, a następnie umieszczamy w nim ciepłe słoiki (jeśli są zimne, wstawiamy je do zimnego piekarnika) i trzymamy w cieple około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy przetworom ostygnąć.

Z czym podawać leczo?

Leczo serwujemy na ciepło, najlepiej z kromką chrupiącego chleba lub ze świeżą bułką. Pieczywo pozwoli nam wyczyścić talerz z aromatycznego sosu! Niekiedy leczo podawane jest z ryżem lub kaszą – to też ciekawa propozycja.

Warto również spróbować leczo serwowanego z ziemniakami albo drobnym makaronem. Sposób podania tej potrawy może całkowicie zmienić jej charakter!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk