Na szczęście nie trzeba ich długo szukać! Bo czy może być coś pyszniejszego, a jednocześnie prostszego w przygotowaniu niż makaron z sosem? To danie idealne, wymyślone właśnie po to, by nie tracić czasu, a cieszyć się smakiem. Pewien gastronom powiedział kiedyś, że najlepsze sosy to te, które robi się w czasie, gdy gotuje się makaron. Można się oburzać w obronie honoru ragù alla bolognese, pyrkającego na małym ogniu przez kilka godzin, ale prawda jest taka, że to wyjątek potwierdzający regułę. Włoska kuchnia słynie z prostoty i wysokiej jakości produktów. I serca do gotowania, ale to generalna zasada w kuchni. Im więcej uczucia, tym więcej smaku! Nawet jeśli przyrządzenie dania zajmuje chwilę. A latem, szczególnie kiedy za oknem skwar, wystawanie godzinami przy garnkach jest ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę. Dlatego podsuwamy wam kilka propozycji, które urzekną was smakiem, a których przygotowanie zajmie dosłownie moment. Zawsze stawiamy na jakość w kuchni – jeśli posiłkujemy się gotowymi produktami, to tymi, które powstały z najlepszych składników. Jak pesto Barilla, którego użyliśmy do naszych makaronowych wariacji.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/B6zoN85dpWe2MtKdF8z7jH190Fl2DsH87S6KbdXkoaE/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMjMtMDctMThf/b18xMi40MC40Ni5w/bmc.png)
Makarony z pesto na lato
Gdy żar leje się z nieba, nie myślimy o długim gotowaniu. Szukamy prostych przepisów, dzięki którym smaczne letnie dania powstają w kilka chwil.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/P4PrfidueA-1ovNX1w2ElXErw9kj90jMZO0PhCstyhY/fit/550/0/fp:0.4:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjA3LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/2ydWs955JWLEJI2Qr8B-YXZcn8mkEwB60P6kWwAGNVY/fit/1100/0/fp:0.4:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjA3LmpwZw.jpg 1010w)
Spaghetti al limone z zielonym pesto i cukinią
Al limone pochodzi z malowniczych okolic Amalfi. To właśnie tam rosną najsmaczniejsze w całych Włoszech cytryny. Nic dziwnego, że bazą tego sosu są sok i skórka z tych owoców, a także… woda z gotowania makaronu. Jedna z wersji tego dania jest zaprawiana śmietanką. My zdecydowaliśmy się dodać klasyczne Pesto alla Genovese, które podbije cytrusowy smak. Paski cukinii dopełnią całości.
Sprawdź przepis na spaghetti al limone z zielonym pesto i cukinią >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xPlJ2Ey-zuUelRv9qK-U7XSVVHpI1zTmtzK6cyCueeU/fit/550/0/fp:0.52:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjI3LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hbBxWA4qZJZmcbtOMnrAfZKxl7njjwXP5cN5xTq1o8I/fit/1100/0/fp:0.52:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjI3LmpwZw.jpg 1010w)
Makaron gnocchi z wegańskim pesto, bobem, groszkiem, fasolką oraz crunchem orzechowo-migdałowym
Z kulinarnego punktu widzenia lato to najlepsza pora roku – można przebierać w przepysznych warzywach i owocach i łączyć je do woli w najróżniejszych kombinacjach. W tej propozycji delektujemy się bobem, fasolką szparagową i groszkiem skąpanymi w Pesto Basilico Vegan. Tę warzywną eksplozję smaku dopełnia chrupiący orzechowy crunch.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/l_bgIyzzrjvOZ-DiEj4Bpo_d51m9y7ElGwG9yyzLTFc/fit/550/0/fp:0.58:0.38/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjUxLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/167j1qIsyN4ClhkyvLAOq6fSWslCZaxvTdN1XI8hLG8/fit/1100/0/fp:0.58:0.38/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjUxLmpwZw.jpg 1010w)
Tagliatelle z pesto calabrese i owocami morza
Owoce morza doskonale współgrają z makaronowymi pomysłami. Głęboko umamiczny smak oceanu można traktować na różne sposoby – od wersji pikantnej po słodką. Oczywiście najlepiej używać świeżych produktów, ale jeśli nie ma się ich pod ręką, można sięgnąć po mrożonki. W tej odsłonie smak morza podbijamy czosnkiem i lekko pikantno-serową nutą pesto calabrese.
Zobacz przepis na tagliatelle z pesto calabrese i owocami morza >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8H3BzlswfucVxLCBtVpI1abmEOlibkgXh2MpsQJhZ0Y/fit/550/0/fp:0.56:0.33/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5Njc3LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/9CHBzZ346vDfvSHEk-uXWGlTVJhb8su12f0PG-SjDxw/fit/1100/0/fp:0.56:0.33/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5Njc3LmpwZw.jpg 1010w)
Casarecce z pesto z suszonych pomidorów i oliwkami
Włoskiej kuchni daleko do barokowego rozpasania. Często bazuje na małej liczbie składników, które – zestawione w odpowiedni sposób – tworzą potrawy o zaskakującej złożoności. W tym przepisie słodycz głębokiego smaku Pesto Pomodori Secchi kontrastujemy z lekką goryczką oliwek. Dwa składniki, a efekt więcej niż satysfakcjonujący.
Poznaj przepis na casarecce z pesto z suszonych pomidorów i oliwkami >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/RhWdOYUa9CqH3fLmi6rPkjrJJSB4aF6W9Ufnun8ZbGE/fit/550/0/fp:0.55:0.36/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjgwLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/M1OoL0orxUT3a5j5sGf_9N6lJhLzwncrOawF2NBRaCA/fit/1100/0/fp:0.55:0.36/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDctMTgv/YmFyaWxsYV9wZXN0/bzE5NjgwLmpwZw.jpg 1010w)
Farfalle z pesto rosso, pomidorkami koktajlowymi i grzanką
Włosi często do makaronu podają pieczywo, zwykle bułkę. Można się dziwić, choć kto raz przetarł sos z talerza puchatym pieczywem, ten wie, że ma to sens. W naszej propozycji miskę farfalli z sosem uzupełnia grzanka. Chrupiąca kromka chleba posmarowana czosnkiem idealnie podbije aromatyczne pesto z pomidorów, dwóch rodzajów sera i octu balsamicznego, wydobywając jego słodycz.
Sprawdź przepis na farfalle z pesto rosso, pomidorkami koktajlowymi i grzanką >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?