Ostatni rok zapoczątkował wiele zmian – zweryfikowaliśmy swój dotychczasowy styl życia, zastanowiliśmy się na nowo nad swoimi nawykami i dostosowaliśmy się do dynamicznie ewoluującej rzeczywistości. W czasach, kiedy przyszłość zdaje się jeszcze bardziej nieodgadniona niż dotychczas, spokoju i ukojenia szukamy w jedzeniu. Sprawianie sobie jedzeniowych przyjemności też częściej racjonalizujemy – szukamy w nich odpowiedzi na zmiany ekonomiczne i panujące trendy, a także codziennego odbicia naszego obecnego stylu życia. W Światowy Dzień Recyklingu, który przypada 18 marca i zwraca naszą uwagę na odpady, zauważamy, że masowo zmieniamy do nich podejście w kontekście jedzenia – pozostałości, obierki czy resztki dań z poprzedniego dnia przestają być traktowane jak coś bezużytecznego. Wręcz przeciwnie, znajdujemy w nich sposób na walkę z kryzysem i pole do kulinarnej kreatywności – to, co kiedyś traktowaliśmy jak odpady, teraz wykorzystujemy przy tworzeniu nowych produktów.
12 postanowień w duchu less waste
Co sekundę na wysypiska trafia śmieciarka pełna tekstyliów. Co możemy zrobić, by zadbać o planetę? Podpowiadamy sprawdzone sposoby na zmniejszenie odpadów i produkcji śmieci.