Kukbuk
Kukbuk

Frittata z makaronem aglio e olio (Frittata e pasta)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: 
typ posiłku: obiad
spaghetti aglio e olio
300 g
jajka „zerówki”
4 sztuki
starty ser grana lub parmezan
4 duże łyżki
wędzony boczek
80 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
masło
30 g
mleko
3-4 łyżki
Do podania:
grana padano
ulubione zioła

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Do makaronu dodajemy jajka, starty ser, pokrojony boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wkładamy makaron i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Kiedy jedna strona się zarumieni, ostrożnie przekładamy frittatę na drugą stronę (najlepiej używając dużego talerza lub deski). Smażymy 2-3 minuty.

krok 3

Wierzch posypujemy parmezanem i ziołami. Frittatę można podawać na ciepło lub zimno.

Materiał powstał we współpracy z serwisem Pyszne.pl

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk