Kukbuk
Kukbuk

Kurczak słodko-kwaśny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
chrupiący kurczak
ok. 300 g
czerwona papryka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
marchewka
1 duża sztuka
świeży pokrojony ananas
½ szklanki
olej sezamowy
3 łyżki
sos:
ocet ryżowy
60 ml
sos sojowy
30 ml
keczup
100 g
brązowy cukier
4 łyżki
starty imbir
1 łyżka
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
woda
2 łyżki
Do podania:
ryż jaśminowy
dymka

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kurczaka kroimy w paski, odstawiamy.

krok 2

Cebulę kroimy w piórka, paprykę i marchew w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulę i szklimy przez 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i marchew, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojonego ananasa i kurczaka. Smażymy kolejne 2-3 minuty.

krok 3

Wszystkie składniki na sos oprócz wody i skrobi mieszamy w misce. Wlewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Skrobię i wodę mieszamy oddzielnie, dolewamy do składników na patelni. Mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty.

krok 4

Kurczaka słodko-kwaśnego podajemy z ryżem i dymką.

Materiał powstał we współpracy z serwisem Pyszne.pl

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk