Tak, jest wielki! Ten największy na świecie owoc rosnący na drzewie osiąga 90 centymetrów długości i waży nawet 30 kilogramów. Z jednego drzewa można uzyskać rocznie do 3 ton owoców. To doskonałe źródło żywności dla mieszkańców krajów tropikalnych, szczególnie że zawiera mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Nasiona jackfruita mają też sporo białka.
Dojrzały jackfruit smakuje oszałamiająco. Co ciekawe, nawet jeśli go nie jedliście, być może znacie jego smak. Został on bowiem zamknięty w listkach gumy do żucia Juicy Fruit – krążą pogłoski, że jej producenci wzorowali się właśnie na smaku chlebowca. Dojrzałe owoce je się na surowo, w postaci sałatki, soku, koktajlu czy czipsów. Po ugotowaniu mogą być używane jako składniki dań wytrawnych.
Chlebowiec ma jeszcze jedną tajemnicę. Jeśli zerwie się go odpowiednio wcześnie, zanim dojrzeje i wypełni się owocowym aromatem, jest nieocenionym produktem zastępującym mięso. Młody owoc chlebowca ma neutralny smak, dobrze chłonie przyprawy, a teksturą przypomina mięso. Po zamarynowaniu w przyprawach wystarczy wrzucić go na gorącą patelnię i mocno przysmażyć. Z jasnym sosem sojowym i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi można z niego zrobić danie do złudzenia przypominające potrawkę z kurczaka, z dodatkiem ciemnego sosu sojowego, odrobiny wędzonej papryki i koncentratu pomidorowego chlebowiec zamieni się w „wieprzowinę” – do wykorzystania w daniach przyrządzanych z tym rodzajem mięsa.