Kukbuk
Kukbuk

Burrata – co zrobić z tego pysznego włoskiego sera?

Niepozorna biała kulka ułożona nonszalancko na talerzu z makaronem albo sałatką. Burrata to włoski ser, który zachwyca smakoszy na całym świecie. Jej delikatna konsystencja dodaje daniom kremowości, a śmietankowy smak pasuje do wielu różnych dań. Co zrobić z burratą? Sprawdźcie nasze propozycje!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Magda Klimczak / Dare to Cook

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Burrata szturmem podbiła nasze stoły. Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła mozzarella, w środku kryje miękkie nadzienie, które rozpływa się w ustach, oferując niezapomniane wrażenia smakowe.

Co to jest burrata?

Ser burrata pochodzi z Apulii we Włoszech, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „maślany”.  I rzeczywiście - przypomina nieco konsystencją miękkie masło. Buurata to świeży ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Pod cienką warstwą mozzarelli kryje się kremowa straciatella, czyli miękki śmietankowy ser z kawałkami mozzarelli. Dzięki temu, po przekrojeniu burrata apetycznie rozlewa się na potrawie.

Burrata a mozzarella – czym się różnią?

Burrata i mozzarella mają podobny kształt i biały kolor. Mozzarella jest jednak zwarta, to po prostu jednolity kawałek sprężystego sera. Tymczasem burrata w środku jest miękka i delikatna. Sery różnią się również smakiem. Mozzarella jest nieco mniej intensywna w smaku, podczas gdy burrata ma bogaty, maślany smak. Poza tym, inaczej będziemy je także stosować w kuchni. Mozzarella świetnie nadaje się do jedzenia bez obróbki termicznej, ale doskonale smakuje na przykład w różnego rodzaju zapiekankach. Burratę najlepiej jeść świeżą.

Jak jeść burratę?

Burrata jest niezwykle uniwersalna. Najprościej jeść ją po odsączeniu, bez obróbki termicznej. Doskonale smakuje z odrobiną oliwy, świeżych pomidorów, rukoli czy chrupiącego pieczywa. Można ją także dodawać do sałatek, makaronów czy pizzy, ale najważniejsze jest to, by nie zniszczyć jej wyjątkowej konsystencji i nie przykryć delikatnego smaku innymi składnikami. Burrata sprawi, że zwykła kanapka czy proste risotto stanie się wyrafinowanym daniem. W zależności od tego, jak podaną burratę lubimy najbardziej, możemy podać ją w całości lub porwać na kawałki. 

Gdzie kupić burratę?

Kiedyś niemal zupełnie w Polsce nieznana, dzisiaj burrata z łatwością kupimy w większości dużych marketów, a także w dyskontach. Szukajcie jej w lodówkach na dziale z nabiałem. Warto również wspierać niewielkich producentów, takich jak Bianca Mozzarella, których sery możecie kupić na przykład online, a ich jakość jest nieporównywalna ze sklepową.

Jak przechowywać burratę? Ponieważ burrata to ser świeży, termin przydatności sera do spożycia jest zwykle dość krótki. Po otwarciu opakowania najlepiej zjeść burratę w ciągu jednego lub dwóch dni. Trzymajcie ją w oryginalnym płynie lub lekko osolonej wodzie, aby zachować kremową konsystencję.

Wybraliśmy dla was najlepsze dania z burratą w roli głównej - sprawdźcie, jak je zrobić!

Sałatka z pomidorów i burraty

O tym, że pomidory i burrata tworzą parę idealną, wiemy bardzo dobrze. W wersji najprostszej wystarczy je pokroić, skropić oliwą i dodać burratę. W tym przepisie postawiliśmy jednak na nieco bardziej skomplikowaną wersję sałatki.

Dorzuciliśmy do niej kolorowe liście, a sos powstał na bazie imbiru, czosnku, soku z pomarańczy i musztardy diżońskiej. 

Sprawdź przepis na sałatkę z pomidorów z burratą >>

Sałatka z pomidorów z burratą i orzechami włoskimi

Sałatka z burratą, pomidorami i orzechami 

Jak jeszcze można podkręcić zwykłą sałatkę z pomidorów i burraty? Na przykład dodając do niej orzechy włoskie. Ich charakterystyczny lekko goryczkowy smak świetnie podkręci smak kremowego sera i słodko-kwaśnych pomidorów.

Taka sałatka będzie dobra zarówno jako lekki lunch, jak i kolacja. Zróbcie ją sobie, jest pyszna!

Sprawdź przepis na sałatkę z pomidorów z burratą i orzechami >>

Burrata z pomidorami

A gdyby tak podać pomidory z burratą, ale w zupełnie innej formie? Można je bowiem zetrzeć na tarce! Dzięki temu nabiorą konsystencji gęstego sosu. Charakteru dodadzą im takie składniki jak anchois, kapary i czerwona cebula.

Na wierzch oczywiście kładziemy burratę, a całość posypujemy skórką z cytryny. Do tego koniecznie pieczywo, którym będzie można wytrzeć talerz!

Sprawdź przepis na burratę z tartymi pomidorami >>

Penne z sosem napoletana i burratą

Słowo się rzekło - makaron z sosem na bazie pomidorów jest świetnym daniem do przygotowania, jeśli mamy w lodówce burratę. Do makaronu możecie też dodać sezonowe warzywa, na przykład szparagi, bakłażana czy cukinię.

Najlepiej rozerwać burratę na kawałki przy pomocy widelca i wymieszać z sosem, żeby stał się jeszcze bardziej aksamitny.

Sprawdź przepis na penne z sosem napoletana i burratą >>

Burrata - przepisy we włoskim stylu

Porcja makaronu z sosem borowikowym i burratą (fot. Jessica Nadziejko)

Makaron z burratą i sosem grzybowym

Innym daniem, do którego burrata pasuje jest makaron. Zarówno z sosem pomidorowym, jak i na przykład grzybowym. Przygotowujemy sos z borowików, który jest tak aromatyczny, że z pewnością przyciągnie do kuchni głodnych domowników.

W tym przypadku polecamy rozdzielić jedną kulkę sera na dwa talerze.

Sprawdź przepis na makaron z sosem grzybowym i burratą >>

Grzanka z pesto, burratą i prosciutto

Burrata doskonale sprawdza się również w formie dodatku na kanapki. Potrafi sprawić, że nawet zwykła kromka chleba z szynką stanie się wyrafinowaną przekąską, niczym z włoskiej restauracji.

Zrumieniony na patelni chleb smarujemy pesto, na kromkę kładziemy burratę oraz prosciutto. Siła tkwi w prostocie! 

Sprawdź przepis na grzankę z pesto, burratą i prosciutto >>

Cannelloni z ragù i burratą

Ten przepis może nie należy do najszybszych do zrobienia, ale efekt wynagrodzi wam wszelkie trudy. Wypełnione mieloną jagnięciną, makaronowe rurki smakują wspaniale.

A gdzie w tym wszystkim burrata? Pokrojona na niewielkie kawałki ozdobi danie już po upieczeniu - kontrast gorącego makaronu z chłodnym serem jeszcze potęguje doznania.

Sprawdź przepis na cannelloni z ragù i burratą >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk