Burrata szturmem podbiła nasze stoły. Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła mozzarella, w środku kryje miękkie nadzienie, które rozpływa się w ustach, oferując niezapomniane wrażenia smakowe.
Co to jest burrata?
Ser burrata pochodzi z Apulii we Włoszech, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „maślany”. I rzeczywiście - przypomina nieco konsystencją miękkie masło. Buurata to świeży ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Pod cienką warstwą mozzarelli kryje się kremowa straciatella, czyli miękki śmietankowy ser z kawałkami mozzarelli. Dzięki temu, po przekrojeniu burrata apetycznie rozlewa się na potrawie.
Burrata a mozzarella – czym się różnią?
Burrata i mozzarella mają podobny kształt i biały kolor. Mozzarella jest jednak zwarta, to po prostu jednolity kawałek sprężystego sera. Tymczasem burrata w środku jest miękka i delikatna. Sery różnią się również smakiem. Mozzarella jest nieco mniej intensywna w smaku, podczas gdy burrata ma bogaty, maślany smak. Poza tym, inaczej będziemy je także stosować w kuchni. Mozzarella świetnie nadaje się do jedzenia bez obróbki termicznej, ale doskonale smakuje na przykład w różnego rodzaju zapiekankach. Burratę najlepiej jeść świeżą.
Jak jeść burratę?
Burrata jest niezwykle uniwersalna. Najprościej jeść ją po odsączeniu, bez obróbki termicznej. Doskonale smakuje z odrobiną oliwy, świeżych pomidorów, rukoli czy chrupiącego pieczywa. Można ją także dodawać do sałatek, makaronów czy pizzy, ale najważniejsze jest to, by nie zniszczyć jej wyjątkowej konsystencji i nie przykryć delikatnego smaku innymi składnikami. Burrata sprawi, że zwykła kanapka czy proste risotto stanie się wyrafinowanym daniem. W zależności od tego, jak podaną burratę lubimy najbardziej, możemy podać ją w całości lub porwać na kawałki.