Kukbuk
Kukbuk
Cannelloni z jagnięcym ragù, mozzarellą, burratą i ze świeżymi ziołami. Westwing (for. dinnershow.studio)

Cannelloni z jagnięcym ragù, mozzarellą, burratą i ze świeżymi ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ragù jagnięce:
szalotka
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
marchewka
2 sztuki
seler naciowy
1 sztuka
pomidor malinowy
3 sztuki
olej rzepakowy
2 łyżki
mielona jagnięcina
400 g
wytrawne białe wino
100 ml
sos worcester
2 łyżki
suszone oregano
1 łyżeczka
suszony tymianek
½ łyżeczki
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
świeży rozmaryn
1 gałązka
bulion jagnięcy
½ szklanki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
masło
1 łyżka
makaron cannelloni
200 g
mozzarella (twarda)
150 g
burrata
100 g
oliwa pietruszkowa
do smaku
świeża bazylia
do podania

Przepis i przygotowanie: Farma Bii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Tak przygotowane pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy marchewkę i seler i smażymy przez 5 minut. Dodajemy mięso, smażymy 5 minut, podlewamy białym winem i czekamy, aż odparuje. Wlewamy worcester, wsypujemy suszone oregano i tymianek. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i gałązkę rozmarynu. Dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Pilnujemy, aby ragù się nie przypaliło. Jeśli będzie taka potrzeba, wlewamy bulion jagnięcy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron faszerujemy mięsnym sosem i układamy w naczyniu. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce i obficie posypujemy nią wierzch cannelloni. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut – zapiekamy, aż ser ładnie się zarumieni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika układamy na makaronie plasterki burraty. Talerz polewamy oliwą pietruszkową, nakładamy porcję cannelloni i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Materiał powstał we współpracy z Westwing.

Więcej informacji o trendach KUKBUK-a znajdziecie na stronie inspiracji na westwing.pl,a wykorzystane do sesji produkty w kolekcji o trendach stołowych.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk