Obowiązki, zmęczenie sprawiają, że nie mamy czasu na domowe gotowanie. Kiedy się spieszymy i chcemy spędzić w kuchni jak najmniej czasu, często wracamy do zgubnych nawyków – wychodzimy z domu bez śniadania, kupujemy gotowe obiady w pudełkach, zamawiamy niezdrowe jedzenie. Wcale nie musi tak być. Wystarczy poświęcić chwilę na zaplanowanie menu na cały tydzień, a w weekend przygotować podstawowe składniki, które będą potrzebne do gotowania w kolejnych dniach. Choć początkowo może to brzmieć jak zbyt dużo pracy naraz, warto spędzić jednorazowo trochę więcej czasu w kuchni, by później cieszyć się zdrowymi i smacznymi posiłkami.
Batch cooking – zalety gotowania na później
Dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę wcale nie jest łatwym zadaniem. Z pomocą przychodzi „Raz na tydzień” Chloé Sucrée – książka, dzięki której odkryjecie nieocenione zalety metody zwanej batch cooking!
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
Ideą batch cooking jest poświęcenie jednego dnia w tygodniu na przyrządzenie posiłków bazowych, które przez następne dni będzie można łączyć z dodatkowymi składnikami
Sposobem na to, by wizja samodzielnie przygotowywanych domowych posiłków nie pozostała jedynie w sferze planów, a została wprowadzona w życie, może być metoda batch cooking, polegająca na gotowaniu dań z wyprzedzeniem na kilka następnych dni. Ideą batch cooking jest poświęcenie jednego dnia w tygodniu na przyrządzenie posiłków bazowych, które przez następne dni będzie można łączyć z dodatkowymi składnikami. To idealny sposób na to, aby każdego dnia cieszyć się smacznymi i wartościowymi posiłkami i odżywiać się w sposób urozmaicony, a jednocześnie oszczędzać czas i pieniądze. Jeśli uważacie, że taki pomysł na gotowanie może się sprawdzić w waszym codziennym życiu, koniecznie zajrzyjcie do książki Chloé Sucrée „Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych”, której wydaniu patronuje KUKBUK.
Autorka, szczycąca się wieloletnim doświadczeniem kulinarnym, zebrała w książce mnóstwo inspirujących i przystępnych porad, które ułatwią wam gotowanie. Dowiecie się między innymi, jak za pomocą metody batch cooking w zaledwie jedno popołudnie przygotować zdrowe, proste, bezmięsne posiłki na cały tydzień, a w konsekwencji zmienić na lepsze swój sposób żywienia. Chloé Sucrée podpowiada również, jak robić zakupy, by później nie wyrzucać nadmiaru jedzenia, a także jak zdrowo żywić dzieci i co gotować w ramach zbilansowanej diety.
W książce „Raz na tydzień” znajdziecie również propozycje tygodniowego menu, które pomogą wam zrozumieć, jak w praktyce wygląda planowanie gotowania według zasad batch cooking. Aby dobrze zacząć dzień, na śniadanie przygotujcie bezglutenowy chleb z nasion orzechów lub szybkie rollsy ze słodkich naleśników. Jako obiad dla całej rodziny doskonale sprawdzi się zielona sałatka z orzeszkami piniowymi i miętą, perfekcyjny wegański hamburger lub potrawka z batatów, jajek, pomidorków cherry i jarmużu z pesto. A kiedy nie będzie dopisywał wam humor, podarujcie sobie pyszny deser – ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą. Możecie zjeść je na podwieczorek, na śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy. Książka Chloé Sucrée pokaże wam, że prowadzenie zdrowego trybu życia nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Chlebek z nasion i orzechów
Czas przygotowania: 70-80 minut
Ten pyszny i zdrowy chleb nie zawiera glutenu. Przepis na niego jest niezwykle prosty – właściwie wystarczy wymieszać składniki, chwilę poczekać i przełożyć masę do formy. Receptura nie jest skomplikowana i nie wymaga wielkich umiejętności. Ważne, aby zachować odpowiednie proporcje! Jeśli macie ochotę przyrządzić słodką wersję chleba, zamiast marchewki i cukinii na koniec dodajcie garść borówek lub rodzynek i posiekaną ciemną czekoladę.
Potrawka z batatów, jajek, pomidorków cherry i jarmużu z pesto
Czas przygotowania: 20 minut
Z cebuli, batatów, jajek, pomidorków cherry, jarmużu i odrobiny pesto możecie przygotować rewelacyjne danie na obiad lub kolację. Do podsmażonych na maśle klarowanym cebuli i batatów dodajcie pomidorki, a następnie zróbcie w sosie kilka dołeczków, do których wlejecie jajka. Gdy danie będzie już prawie gotowe, dorzućcie kilka porwanych liści jarmużu, trochę pesto i posiekanej pietruszki.
Zobacz, jak zrobić potrawkę z batatów, jajek, pomidorków cherry i jarmużu z pesto >>
Frittersy porowo-szpinakowe z tzatzikami
Czas przygotowania: 25 minut
To odświeżające danie przygotujecie w zaledwie 25 minut. Frittersy świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację – ich zrobienie jest banalnie proste. Wystarczy, że wymieszacie warzywa z jajkiem i jakąś mąką, na przykład z ciecierzycy, i wasze wytrawne placuszki będą gotowe. Świetnym trikiem jest ubicie piany z białek, dzięki temu frittersy będą dużo bardziej puszyste. Ciasto smażcie przez 1-2 minuty, a kiedy się zarumieni, odwróćcie je na drugą stronę i pozostawcie na patelni jeszcze 2 minuty. W osobnej misce wymieszajcie składniki tzatzików – doskonale skomponuje się z tym pysznym daniem.
Wypróbuj przepis na frittersy porowo-szpinakowe z tzatzikami >>
Perfekcyjny hamburger wegański
Czas przygotowania: 15-20 minut
Wegański burger z ciecierzycy to pyszna i prosta alternatywa dla kotletów mięsnych. Gdy uformujecie burgery, usmażcie je na patelni z nieprzywierającą powłoką – to znacznie ułatwi sprawę! Kiedy nabiorą koloru, przykryjcie je pokrywką i trzymajcie na ogniu przez minutę, aby doszły w środku. Hamburgery możecie podać z wędzonym majonezem, plasterkami awokado i pomidora oraz chrupiącym liściem sałaty lub dobrej jakości bułką. Gwarantujemy, że nie będziecie zawiedzeni!
Rollsy ze słodkich naleśników
Czas przygotowania: 6 minut
Jeśli po smażeniu naleśników zostanie wam kilka sztuk, wypróbujcie przepis na szybkie rollsy! Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się w leniwy weekend – danie przygotujecie w zaledwie 6 minut. Rollsy świetnie wyglądają i łatwo chwycić je w dłoń. Możecie je wypełnić na przykład bananami oraz dżemem z czerwonych owoców i nasion chia. Pamiętajcie – aby zwijanie było łatwiejsze, naleśniki powinny na siebie nieco zachodzić.
Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą
Czas przygotowania: 60 minut
Jeśli szukacie pomysłu na lekkie ciasto, na pewno spodoba wam się ten prosty przepis. Możecie zjeść je na podwieczorek, na śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy. Wlane do formy ciasto udekorujcie sezamem i pieczcie przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawcie je do ostudzenia. Ciasto możecie podać z niesłodzonym jogurtem ekologicznym typu greckiego lub odrobiną masła ekologicznego. Świetnie skomponuje się także ze świeżymi figami lub z dukkah. Koniecznie przechowujcie je pod ściereczką – dłużej zachowa świeżość.
Wypróbuj przepis na ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?