Kukbuk
Kukbuk
Galaretka arbuzowa z prosecco (fot. Maciej Niemojewski)

Galaretka arbuzowa z prosecco

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
żelatyna
3 łyżki
zimna woda
50 ml
arbuz
700 g
truskawki
200 g
sok z cytryny
2 łyżki
miód
1 łyżka
prosecco (opcjonalnie)
100 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Żelatynę zalewamy zimną wodą – odstawiamy do napęcznienia. Po 5 minutach podgrzewamy, po czym mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Arbuza kroimy na małe kawałki, truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Owoce wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, którą następnie przecieramy przez drobne sito.

krok 3

Do musu owocowego dodajemy sok z cytryny, miód i ewentualnie prosecco. Mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy przez mniej więcej 15 sekund. Galaretkę przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki – chłodzimy do całkowitego stężenia. Podajemy schłodzoną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk