Kukbuk
Kukbuk
Kremowy sernik na zimno z mascarpone, z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie (fot. Maciej Niemojewski)

Rozkoszne przepisy dla początkujących

Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby robić pyszne słodkości. Są takie przepisy, które właściwie wykonują się same – i nie jest do tego potrzebna żadna magia.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Przepisy i wykonanie: Edyta Przekop

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Przepisy dla początkujących to coś, co lubimy najbardziej, bo sprawdzą się u każdego i na każdą okazję. A to, że są proste, wcale nie czyni ich efektów mniej smacznymi czy nie tak spektakularnymi – są po prostu bardzo sprytnie wymyślone. Zazwyczaj ich sekret tkwi w prostych składnikach i zminimalizowaniu liczby kroków potrzebnych do osiągnięcia sukcesu – wśród przepisów dla początkujących częściej znajdziemy ciasta, których nawet nie musimy piec. A im mniej pracy, tym więcej siły na pałaszowanie! Oto trzy propozycje, które wszystkich amatorów słodkości wprawią w doskonały nastrój.

Domowe bajaderki na biszkopcie i herbatnikach w polewie czekoladowej z orzechami i z wiórkami kokosowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Bajaderki w polewie czekoladowej z orzechami i wiórkami kokosowymi >>

Owiane złą sławą, choć niezmiennie pyszne bajaderki możemy samodzielnie odczarować w domu (także w wersji zero waste) – nawet jeśli dotychczas nasze umiejętności kończyły się na zaparzeniu herbaty do ciasta. Smakowite czekoladowe kulki zrobią wrażenie i na gościach, i na nas samych – jeśli do tej pory nie odkryliśmy jeszcze w sobie talentu cukierniczego.

Dla bardziej spektakularnego efektu zwarte i wilgotne kule udekorujmy na kilka sposobów – pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i bakaliami. W wersji minimalistycznej możemy je tylko oblać polewą czekoladową.

Reklama
Szybkie ciasto króeka bez pieczenia na herbatnikach czekoladowych z kremem karmelowym (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto toffi bez pieczenia >>

Ciasto bez pieczenia to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mogą nam się przytrafić. Zwłaszcza jeśli połączymy to ze smakiem toffi, z kremowością mascarpone oraz przyjemnie zmienną fakturą dzięki chrupiącym orzechom i herbatnikom.

Cały proces zajmie nam nie więcej niż pół godziny, czyli tyle, ile później zjedzenie gotowego ciasta. Rada dla początkujących: zamiast kajmaku najlepiej użyć własnoręcznie przyrządzonego karmelu – to prosta, satysfakcjonująca i wręcz terapeutyczna czynność.

Kremowy sernik na zimno z mascarpone, z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno z białą czekoladą i solonym karmelem >>

Brzmi skomplikowanie, ale wcale takie nie jest – tym bardziej efekt będzie więcej niż zadowalający. Jako bazy używamy ciasteczek owsianych – to zdrowa i mało męcząca opcja dla łasuchów, którym z trudnością przychodzi długie oczekiwanie na ostateczny efekt. Reszta idzie błyskawicznie i bez pieczenia: wszystkie składniki miksujemy i chłodzimy, a solony karmel robi się właściwie sam – no, może z naszą małą pomocą (tutaj pisaliśmy o tym, jak go przyrządzić).

Uwaga, sernik może też błyskawicznie zniknąć, zalecamy więc ostrożność i zapobiegliwość – ukrycie kawałka w opakowaniu po mascarpone może okazać się całkiem sprytnym pomysłem.

 

 

Materiał powstał we współpracy z marką Sweet Family.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk