Kukbuk
Kukbuk

5 wielkanocnych przepisów ze śmietaną

W święta warto mieć pod ręką kilka niezawodnych przepisów na dania, które przygotujemy bez ryzyka niepowodzenia. Podobnie jest ze składnikami – najlepiej korzystać z tych sprawdzonych, dzięki którym możemy być pewni kulinarnego sukcesu.

Tekst: Maja Wójcik

Przepisy i zdjęcia: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Dotyczy to na przykład śmietany. W kuchni trudno się bez niej obejść, zarówno na co dzień, jak i od święta, choć zdarza nam się nie doceniać jej potencjału. A bez śmietany nic nie byłoby tak smaczne, wspaniale kremowe, delikatnie kwaśne i naturalnie przyjemne. Zwłaszcza jeśli wybierzemy śmietanę o tradycyjnym, wiejskim smaku – najlepiej taką, która pochodzi z najczystszych rejonów Polski, nie zawiera zagęstników i ma bardzo prosty skład. Taką jak śmietana Łaciata.

Dobrej jakości śmietana sprawdzi się doskonale przy każdej okazji – zarówno w potrawach, które robimy z zamkniętymi oczami, jak i takich, które przyrządzamy po raz pierwszy, a także w ramach sezonowych przygód kulinarnych, spontanicznych eksperymentów czy zabawy z najbardziej kreatywnymi specjałami. Niech powiew świeżości w kuchni przyniosą nowe smaki i połączenia, a o jakość zadbają dobrze znane, sprawdzone składniki. Tak jak w wypadku tego delikatnie niecodziennego menu z pyszną, gęstą śmietaną w tle. Oto pięć wielkanocnych przepisów na cały dzień, dzięki którym zasmakujemy tych świąt nieco inaczej. 

Bliny z kwaśną śmietaną, jajkiem, koperkiem i ikrą z pstrąga

Bliny są wdzięczną materią kulinarnych eksperymentów, także w święta, bo doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Doceniane na całym świecie, świetnie odnajdą się w prostym towarzystwie cukru pudru, owoców i jajek, ale też z bardziej wyszukanymi dodatkami, jak mięso, ryby czy nawet kawior. Będzie jeszcze lepiej, jeśli do puszystych blinów z jajkami i ikrą z pstrąga dodamy chmurkę kwaśnej śmietany, która wspaniale uzupełni kompozycję smaków i struktur i połączy wszystko w spójną (i pyszną) całość.

Sprawdź nasz przepis na bliny z kwaśną śmietaną, jajkiem, koperkiem i ikrą z pstrąga >>

Kremowy żurek z jajkiem i ze śmietaną

Podobnie jak w święta Bożego Narodzenia są dwa obozy: grzybowej i barszczu z uszkami, tak i w Wielkanoc świętujący bywają podzieleni. Zwolennicy żurku nie potrafią zrozumieć miłośników białego barszczu i odwrotnie. Choć różnica w zasadzie sprowadza się do zakwasu, z którego powstają zupy – żytni nadaje głęboki smak żurkowi, a pszenny łagodnie wzbogaca biały barszcz. Oba natomiast uwielbiają dodatek kwaśnej śmietany. Docenimy ją jeszcze bardziej, jeśli zdecydujemy się na żurek w wyjątkowej wersji – zblendowanego z warzywami kremu, któremu śmietana doda gładkości.

Sprawdź jak przygotować kremowy żurek z jajkiem i śmietaną >>

Tarta ze szparagami, z boczkiem i migdałami

Czasami nieoczywiste potrawy serwowane podczas świąt potrafią tak zachwycić smakiem, że z miejsca trafiają na listę dań, do których wraca się z wielką chęcią. Tarta nie należy do kanonu typowych wielkanocnych potraw, ale zachęcić do eksperymentu może prostota jej wykonania, nieograniczone możliwości doboru składników oraz mariaż smaków i struktur. W tej wiosennej wersji boczek zrównoważą młodziutkie szparagi, a o odrobinę słodyczy zadbają migdały. Ale nie zapominajmy, że tarta to przede wszystkim masa z jajek i kremowej, przyjemnie kwaśnej śmietany, która jest stałym punktem wyjścia do smakowych wariacji.

Wypróbuj nasz przepis na tartę ze szparagami, z boczkiem i migdałami >>

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie z malinami i kwaśną śmietaną

Nic tak skutecznie nie przywołuje wspomnień z dzieciństwa jak pyszny, puszysty sernik na świątecznym stole. Podejście do niego może być różne – od tradycyjnych przepisów z książki kucharskiej babci, poprzez wyszukane wersje z całego świata, po najbardziej kreatywne fantazje wynikające z osobistych upodobań. Jeśli zdecydujemy się na wiosenną wersję sernika z ukrytą w cieście nutą cytryny, wspaniale zrównoważymy jej smak warstwą kremowej śmietany z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego. Ta przyjemna chmurka sprawi, że w jednej chwili znajdziemy się w kulinarnym niebie.

Sprawdź nasz przepis na cytrynowy sernik na ciasteczkowym spodzie z malinami i kwaśną śmietaną >>

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem śmietanowym

Jeśli na świątecznym stole zabraknie nam delikatnie słodkiej korzennej nuty, doskonałą propozycją okaże się ciasto marchewkowe z dodatkiem kardamonu. Wilgotne, idealnie miękkie, aromatyczne, złożone z apetycznych warstw, w których faktury mieszają się ze sobą w idealnym porządku. Niejednorodna tekstura przygotowanego na bazie marchewki ciasta wchodzi tu w zgodny związek z chrupiącymi bakaliami i idealnie puszystym kremem śmietanowym. A gdyby pojawiły się pytania do tej, bądź co bądź, nietypowej wielkanocnej propozycji, obecność marchewek na stole łatwo można wytłumaczyć – w końcu to jeden z ulubionych przysmaków kicających po świątecznym obrusie zajęcy.

Sprawdź jak zrobić ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem śmietanowym >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk